Sverige behöver en hög självförsörjningsgrad

Utan en hög självförsörjningsgrad på livsmedel riskerar Sverige stå sårbart vid framtida kriser. Det skriver Jessica Polfjärd (M), Europaparlamentariker på debattplats.

Utan en hög självförsörjningsgrad på livsmedel riskerar Sverige stå sårbart vid framtida kriser. Det skriver Jessica Polfjärd (M), Europaparlamentariker på debattplats.

Foto: Jonas Ekströmer/Henrik Montgomery/TT

Debatt2023-02-20 19:46
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kriget i Ukraina har med all önskvärd tydlighet visat på vikten av självförsörjning vad gäller livsmedel. Därför är det av allra största vikt att vi har en fungerande livsmedelsförsörjning i olika situationer och står förberedda för framtida kriser. 

Den senaste tiden har lantbrukets ökade kostnader drivit upp livsmedelspriserna. Detta är inte minst orsakat av de höga kostnaderna för el och bränsle på grund av kriget i Ukraina. Att därför stärka svenskt jordbruk är en prioriterad fråga för Moderaterna. 

En hög självförsörjningsgrad bygger bland annat på att svenskt jordbruk inte är beroende av import av viktiga insatsvaror och använder oss av nya tekniska lösningar. I detta sammanhang kan även EU spela en viktig roll. 

I dagsläget arbetar EU-kommissionen med att ta fram ett nytt lagförslag som ska underlätta för ny växtförädlingsteknik inom jordbruket. Växtförädling används för att exempelvis göra grödor mer motståndskraftiga mot dåligt väder. På så sätt kan vi få större och bättre skördar. Ett mer effektivt jordbruk med högre avkastning är en viktig del när det gäller att öka självförsörjningsgraden. 

Detta är något vi moderater arbetar för i Bryssel. Syftet är att möjliggöra innovation och se till att växter som förädlas genom ny teknik ska stärka vårt jordbruk bidra till miljö- och klimatmålen. Det är vetenskap och innovation när det är som bäst.

Utan tilltro till vetenskap och innovation kommer det bli för svenskt jordbruk som är mer förberett för olika kriser. Därför är det avgörande att vi inte låser fast oss i vissa positioner utan välkomnar alla lösningar som kan stärka jordbruket. 

Dessvärre väljer vänsterpolitiker i Europaparlamentet att oftast motarbeta ny teknik inom jordbruket. Man pratar gärna om behovet av att lita på vetenskap när det handlar om klimatet, men slutar lyssna när det handlar om forskning där slutsatsen inte stämmer överens med världsbilden. Forskningen är tydlig med att ny växtförädlingsteknik kan stärka vårt jordbruk. 

Det behövs inte bara ny teknik inom jordbruket, utan vi behöver även undanröja regelkrångel och onödiga administrativa bördor för jordbrukare. Ingen blir jordbrukare för att i första hand syssla med pappersarbete. 

Utan en hög självförsörjningsgrad riskerar Sverige stå sårbart vid framtida kriser. Svenskt jordbruk ska stå väl rustat för framtiden. Det är och kommer fortsättningsvis vara en av de främsta prioriteringarna för Moderaterna. 

Jessica Polfjärd (M)
Europaparlamentariker