Politik är ingen tävling

Joha Frondelius (KD) summerar kommunens arbete det senaste halvåret. Och betyget är "hyfsat".

Joha Frondelius (KD) summerar kommunens arbete det senaste halvåret. Och betyget är "hyfsat".

Foto: Alice Staaf

Debatt2023-07-09 20:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Av den nya mandatperioden har sex månader av verksamhet hunnits med.

Katrineholm fortsätter styras i samma riktning som tidigare. Socialdemokraterna och Moderaterna samarbetar.

Fungerar detta bra? Utifrån min spaning och kunskap så fungerar kommunen att tillhandahålla skola, vård och omsorg ”hyfsat”. Precis som i bolag/företag så finns det alltid mer att förbättra. Roten till misslyckanden är hur man förvaltar ”pundet”.

Varför räcker inte pengarna till för skola, vård och omsorg utifrån de lagstadgade kraven? Här kommer kommunpolitiken in som utifrån lagstiftaren har ett självständigt ansvar för kommunal verksamhet. Skatterna ska räcka till för att cirka 3200 anställda ska ha ett jobb att gå till och utföra lagens krav på skola, vård och omsorg. Fungerar detta 2023 och utifrån vallöften?

Jag får en del samtal från anställda i kommunen som uttrycker oro. Speciellt inom skolan och äldreomsorgen. Från undersköterskor, lärare till chefer. Har kommunen för högt ställda krav på anställda? Tror inte det skiljer sig så mycket med övriga Sveriges kommuner. 

Däremot har vi stora barngrupper i förskolan och ett studieresultat i skolan som måste förbättras. Äldreomsorgens personal räcker inte till alla gånger på grund av stress, sjukskrivningar, vikarier och framtidens behov av utbildad personal. Socialdemokraterna som styrt i kommunen obrutet i över 100 år och har ansvar också för detta.

Inför 2024 kommer kommunen få genomgå ett år med mindre pengar att ”bygga Katrineholm”. Dämpa ambitionsnivåer, slå av takten på investeringar, effektivare lokalanvändning och hejda kostnadsutvecklingen är några av punkterna som kommunens ekonomichef har presenterat i junis kommunstyrelsemöte. Ungefär samma ordalydelse som hon gjorde ihop med kommunchefen 2016. 

På pappret kan det tyckas lätt att spara 50-100 miljoner kronor för att uppnå ett resultat nära noll! Då ska man komma ihåg att kommunen har haft ett plusresultat på cirka 400 miljoner kronor under förra mandatperioden. 

Politik är ingen tävling utan ett ansvar att utifrån ett medborgarperspektiv leverera bra utbildning och omsorg! Att göra avkall på skola, vård och omsorg är inte lagligt. Katrineholms kommun tävlar att vara bättre än andra kommuner så att inflyttningen till kommunen ökar. Så har inte skett. Varför? Styret i Katrineholm har inte kunnat hålla sin löften.

Trevlig sommar!


Joha Frondelius (KD)
Oppositionsråd, gruppledare och ledamot i Katrineholms kommunfullmäktige