Storskolorna borde inte vara Katrineholms framtid

Vi har varnat för att skapa stora skolenheter, som nu Katrineholms Järvenskolan. Inte alla barn trivs i så stora skolmiljöer. Det skriver dagens KD-debattörer.

Vi har varnat för att skapa stora skolenheter, som nu Katrineholms Järvenskolan. Inte alla barn trivs i så stora skolmiljöer. Det skriver dagens KD-debattörer.

Foto: Alice Staaf

Debatt2022-12-20 20:19
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att lägga ner fungerande skolor är dålig politik. Att koncentrera elever till ett fåtal skolor, eller en enda, är experiment som inte håller långsiktigt.

Trollhättan, Borås och även Nyköping har kommunala skolor som försökt få till en integrerad skola. Tyvärr misslyckas ofta den sortens politiska försök mycket på grund av att det finns möjlighet att just välja sin egen skola. 

I Katrineholm har kommunen nu koncentrerat alla högstadieelever till en skola: Järvenskola. Där går det idag cirka 1 000 elever. Det finns inget annat högstadium i kommunal regi. Likaså stängdes Östra och Västra skolan till förmån för nya Stensättersskolan som nu har från förskola till sjätte klass för cirka 600 elever.

Vi har varnat för att skapa stora enheter med tidigare kända problem och att det skulle vara bästa undervisningsformen för barn och lärare. Barnkonventionen är tydlig i att allt som berör barn ska utgå ifrån barnens bästa. Är det verkligen barnens bästa som är skälet till stora enheter, eller är det ekonomin? 

Nya skolor ska locka till sig nya lärare, det har varit ett av några politiska argument. Är det sant, har vi anställt nya lärare nu när vi har två nya större skolor istället för fem? Seniorerna som gått i pension börjar inse sitt värde på ett nytt sätt. Ska en lärare som gått i pension få en bättre lön som vikarie eller ska yrket omvärderas helt och hållet?

Friskolorna gnuggar händer och ser nya affärsområden växa fram. Är det dåligt eller är det bra? Valfriheten är en möjlighet utifrån att varje enskild individ kan själv välja. Alla elever trivs inte i stora skolmiljöer. Barn idag är inte som barn var igår (förr) när vi ser dagens lärosätt. Det är lätt att tänka på hur det var när vi själva gick i skolan på 60, 70 och 80-talen. Jämförelsen och skillnaden är enorm.

Vi vill att landsbygdens skolor och mindre enheter får en bättre ekonomisk möjlighet att bedriva skola även med färre antal elever. Dagens skolpeng behöver reformeras. När barnantalet sjunker drabbas skolenheter snabbt med neddragningar av både personal och eventuell nedläggning av skolor. Långsiktiga planerade mål blir påverkade av kortsiktiga ekonomiska styrmodeller.

Vi i KD arbetar dagligen för att Katrineholm är Sveriges ojämförbart bästa kommun att växa upp i! Skolan är kommunens framtid, det borde skrivas varje dag i alla dokument och ha högsta prioritet.

God Jul & Ett Gott Nytt År önskar 

Joha Frondelius (KD)
Marian Loley (KD)
Alexander Forss (KD)
Dag Dunås (KD)
Ledamöter i Katrineholms kommunfullmäktige