Stoppa bedragarna som blåser de äldre på pengar

Bedrägerierna mot svenska hushåll måste stoppas. Det skriver tre företrädare för Liberalerna i dagens debatt.

Bedrägerierna mot svenska hushåll måste stoppas. Det skriver tre företrädare för Liberalerna i dagens debatt.

Foto: Caisa Rasmussen / TT

Debatt2023-04-25 21:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla har vi fått sms från ”banken” och som uppmanar en till att följa den här länken eller ringa det här numret för att ens konto är kapat. Bakom detta gömmer det sig bedragare som är på jakt efter sitt nästa offer. Det har det gjorts allt för lite. Bedrägerierna mot svenska hushåll måste stoppas.



Telefonbedrägerier har ökat lavinartat de senaste åren. Bara förra året handlar det om över 600 miljoner kronor som folk anmält stulna, en ökning från 2021 med 83 procent. Mörkertalet uppskattas också vara stor. Polisen beskriver hur det är en del av den organiserade brottsligheten och att man riktar in sig på allt äldre personer.

Varje brottsoffer får lida dubbelt. Dels drabbas man när livsbesparingarna försvinner till bedragare. Dels leder till en känsla av otrygghet och att tilliten till sina medmänniskor försvinner. Därför är det bra att polisen och bankerna nu har en aktiv kampanj för att förebygga den här typen av brottslighet. Men mer behövs.

Det är alldeles för lätt för bedragare att hitta detaljerade uppgifter om dig. En snabb google-sökning och de vet mer om dig än dina vänner. Ditt personnummer, dina taxeringsuppgifter, hur många bilar du äger och vad din bostad är värderat till finns för alla att söka upp enkelt på nätet. Det är serverat på ett silverfat för den som lura och bedra. 



Liberalerna anser att det måste finnas begränsningar för hur man ska få sätta upp register med människors personuppgifter, för det handlar inte bara om människors integritet utan också deras säkerhet.

De kriminellas verktyg för att bedra är telefonen och telefonbolagen behöver agera mer resolut. De måste själva aktivt rensa bort de nummer som är bedrägliga. Lagstiftningen måste innehålla tydligare spelregler och ansvar till aktörerna att hålla de kriminella borta från sina system. 



I Finland har man infört ett förbud mot att manipulera och maskera nummer. Detta gör man för att stoppa möjligheten att det kan se ut som att buset ringer eller smsar från banken. Det bör införas även i Sverige.

Alla intäktsströmmar till gängen ska strypas. Att man riktar in sig på äldre och deras livsbesparingar gör att det knyter sig en extra gång i magen. Nu är det stopp för bedrägerierna mot svenska hushåll.