Statsministern måste stå upp för svenska intressen i EU

Frågan är därför om Magdalena Andersson (S), till skillnad från sin företrädare, kan återupprätta en trovärdig försvarslinje för Sveriges intressen i EU.

Frågan är därför om Magdalena Andersson (S), till skillnad från sin företrädare, kan återupprätta en trovärdig försvarslinje för Sveriges intressen i EU.

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2022-05-01 21:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Magdalena Andersson valdes till statsminister blev hon inte enbart ansvarig för Sveriges egen politiska inriktning, utan även Sveriges roll i EU:s politiska inriktning. Som statsminister måste Andersson stå upp för Sveriges intressen i EU som hon gjorde i sin roll som finansminister och inte gå i sin företrädare Stefan Löfvens fotspår.

Det kostar mer än vad det smakar för en regering som inte ser risken med att driva på för politiska projekt som hotar Sveriges intressen i grunden. Den europeiska pelaren för sociala rättigheter med lagförslag som europeisk minimilön är en ständig påminnelse om hur illa det kan gå om man inte står upp för Sveriges intressen i EU. 

Under sin tid som Sveriges finansminister blev Andersson uppmärksammad inom EU för att gå emot förslag som innebar uppluckring i statsskuldsregler och i stället skulle länder genomföra strukturreformer. Hon blev också uppmärksammad för att försöka hindra eller sätta foten på bromsen för olika EU-initiativ inom skattefrågor. 

Frågan är därför om Andersson, till skillnad från sin företrädare, kan återupprätta en trovärdig försvarslinje för Sveriges intressen i EU. I stället för att i ivern syssla med skademinimering av EU-politik som man inte vill ha, men väl ändå drivit fram, behöver vi en regering som i stället för vilsenhet visar en svensk tydlighet och ledarskap som syftar till att stå upp för svenska intressen samtidigt som vi är med och formar EU:s politik.

EU står inför stora och avgörande utmaningar de kommande åren. Inte minst i efterdyningarna av pandemin och det pågående kriget i Ukraina kommer vi behöva ett EU som fokuserar på rätt saker. Därför finns det all anledning för Sverige att arbeta proaktivt för att vara med och sätta dagordningen inom EU. 

I stället för europeisk minimilön behöver vi större fokus på konkurrenskraft och jobben och i stället för att äventyra svenskt skogsbruk på EU-nivå så behöver vi snarare få övriga EU-länder att förstå svenskt skogsbruk.

Det är därför upp till bevis att leva upp till samma tydliga hållning i sin roll som statsminister och dessutom med Miljöpartiet utanför regeringen borde förutsättningarna vara ännu bättre. Moderaterna kommer göra vår del av arbetet och alltid stå upp för svenska intressen. 

Jessica Polfjärd (M) 
Europaparlamentariker