Inget barn ska behöva vara hungrigt i skolan

Debatt 27 februari 2023 19:19
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu slår allt fler skolor larm om att det går åt mer skolmat. Särskilt på måndagar och fredagar. Det är tydliga tecken på att hushållen i Sverige drabbats hårt ekonomiskt i denna tid av stigande matpriser och övriga kostnader. Barn kommer hungriga till skolan på måndagen, och på fredagen vet de att det kommer att bli skralt under helgen igen.

 

När mer skolmat går åt samtidigt som matpriserna skenar blir situationen mer pressad även för skolorna vilket kan leda till nedskärningar i verksamheten.

Även civilsamhället vittnar om att allt fler människor söker sig till dem för att få matkassar eller annan ekonomisk hjälp. De beskriver också att det bland de grupper som nu söker hjälp finns flera som tidigare inte behövt hjälp, till exempel fler barnfamiljer.

Vänsterpartiet föreslår därför att staten betalar för frukost i skolan. Vi vill att alla kommuner som vill införa gratis frukost i grundskola och gymnasium ska kunna göra det. Varje barn ska kunna äta sig mätt. Och med ordentligt med mat i magen på morgonen kan eleverna dessutom lära sig mer under skoldagen. Oavsett hur duktiga lärare man har är det svårt att lära sig när man sitter hungrig i klassrummet.

 

Om staten betalar frukost i skolan för de som vill skulle kommunernas kostnader för skolmaten minska. Pressen att skära ned på andra områden i skolan blir mindre.

Att det nu går åt mer skolmat visar att vi behöver göra mycket för att stärka hushållens ekonomi. Många plågas av orimliga elräkningar, allt högre matpriser och boendekostnader som skjuter i höjden. I krisen behövs en klok ekonomisk politik som skyddar vanligt folk. Men när högerregeringen och Sverigedemokraterna styr blir det helt andra grupper som gynnas. 

Den största satsningen i deras budget var att sänka skatten för alla som tjänar över 50 000 kronor i månaden. Den gruppen får hela tusen kronor mer i månaden. Varför ska Sverige prioritera mer pengar till dem, i ett läge där pensionärer fryser hemma för att de inte har råd med värmen och barnfamiljer inte har tillräckligt med mat?

 

Vänsterpartiets prioriteringar ser annorlunda ut. Vi vill göra en rad förstärkningar av trygghetssystemen som att höja a-kassan, pensionerna och sjukförsäkringen. Anställa fler i sjukvården, skolan och i omsorgen istället för att göra nedskärningar. Vi vill ta tillbaka kontrollen över elmarknaden och införa Sverigepriser så att vi slipper de hutlösa elräkningarna.

Och vi vill framförallt se till att inga barn går hungriga i skolan för att de inte får tillräckligt med mat. 

 

Tiina Rokka (V)
GruppledareVingåker

Tony Rosendahl (V)
Gruppledare Katrineholm


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa