Staten bör ta mer ansvar nÀr pengar hanteras

MĂ€nniskor ska kunna ta ut pengar.

MĂ€nniskor ska kunna ta ut pengar.

Foto: Martina Holmberg / TT

Debatt2021-02-11 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

PÄ en presskonferens den 11 december meddelade finansmarknadsminister Per Bolund att regeringen tillsÀtter utredningen Statens roll pÄ betalningsmarknaden. Utredningen ska ledas av Anna Kinberg Batra.

I utredningsdirektivet konstateras att digitaliseringen leder till stora förÀndringar av hur vi betalar och att allt fÀrre anvÀnder kontanter. Mot den bakgrunden ska Anna Kinberg Batra ta stÀllning till statens respektive nÀringslivets framtida roll pÄ betalningsmarknaden.



Vi pÄ Bankomat anser att digitaliseringen av betaltjÀnster i grunden Àr positiv, men att kontanter behöver finnas kvar under överskÄdlig tid. I grunden handlar det om att mÀnniskor ska kunna vÀlja hur de vill betala. Men kontanter Àr nödvÀndiga för mÀnniskor som befinner sig i digitalt utanförskap och för att samhÀllet inte ska bli för sÄrbart i en krissituation dÄ digitala betalsÀtt kan slÄs ut.

För att vi ska kunna anvÀnda kontanter mÄste hela kontantkedjan fungera. Kontanterna ska lagerhÄllas i depÄer. De ska fraktas till utlÀmningsstÀllen. MÀnniskor ska kunna ta ut kontanter. Butiker och restauranger ska ta emot kontanterna. Handeln ska kunna lÀmna in sina dagskassor. Dagskassorna ska tas om hand och komma in i kontantflödet pÄ nytt.



Men nÀr efterfrÄgan pÄ kontanter minskar sÄ snabbt som nu sker i Sverige, sÄ minskar ocksÄ incitamenten för kommersiella aktörer som banker, kontantserviceföretag, vÀrdebolag och handlare att hantera kontanter. Det har lett till att delar av kontantinfrastrukturen i samhÀllet har monterats ned.

Detta Ă€r problematiskt för staten. Kontanter Ă€r Sveriges enda lagliga betalmedel och möjligheten att betala Ă€r en grundlĂ€ggande samhĂ€llsservice. ÄndĂ„ gör staten vĂ€ldigt lite för att upprĂ€tthĂ„lla kontantinfrastrukturen.



Vad som nu krÀvs Àr en rad statliga insatser för att kontanthanteringen ska fortsÀtta att fungera. Det Àr inte rimligt att privata aktörer ska fortsÀtta att finansiera en samhÀllsviktig verksamhet som saknar kommersiell bÀrkraft och blir en allt större förlustaffÀr.

Anna Kinberg Batra, du har nu blivit Sveriges viktigaste person nÀr det gÀller statens roll pÄ framtidens betalningsmarknad. Bankomat hoppas pÄ en tÀt dialog kring en mycket angelÀgen frÄga.

Nina Wenning
Vd Bankomat AB