Stärkt budget för skola och förskola

Andelen barn och unga kommer att öka framöver, påpekar Johan Söderberg (S) och Fredrik Ahlman (M).

Andelen barn och unga kommer att öka framöver, påpekar Johan Söderberg (S) och Fredrik Ahlman (M).

Foto: Sara Malmborg

Debatt2020-12-17 00:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I budgeten för 2021 är det tydligt att Katrineholms barn och unga är prioriterade. Bildningsnämndens ram stärks med drygt 10 miljoner utifrån att antalet barn och elever beräknas öka nästa år. Dessutom är bildningsnämnden den enda nämnd, förutom vård- och omsorgsnämnden, som ges kompensation för nästa års beräknade löneökningar.

Det är verkligen en utmanande tid för Sveriges kommuner, nu och framöver. Vi står mitt i en global pandemi, där vi inte vet vilka konsekvenser vi kommer att möta, i våra verksamheter och när det gäller vår förmåga att finansiera och genomföra det som är vårt ansvar. Vi vet samtidigt att vi står inför en stor demografisk utmaning, där såväl andelen äldre som barn och unga beräknas öka, och där andelen i arbetsför ålder därmed kommer att minska. Dessa utmaningar gör att det är viktigt att vara försiktig med medborgarnas pengar och ta ansvar, för nuvarande och för kommande generationer. Ansvar i ett mycket osäkert nuläge och ansvar för en framtid som är minst lika osäker och utmanande.

I budgeten för 2021 är fokus fortsatt att bygga på en stark och trygg skola för bättre kunskaper för våra unga. Det sker genom att hålla i och utveckla det systematiska kvalitetsarbetet, insatser tillsammans med Skolverket i Samverkan för bästa skola och förskola, fortsatt satsning på utbildningar för personal inom neuropsykiatriska funktionsvariationer (NPF) och fortsatt fokus på språkutvecklande arbetssätt från förskola och uppåt, i nära samarbete med kulturnämndens bibliotekarier.

Det sker även genom en omprioritering av 6 miljoner kronor, från centrala medel ut till verksamheterna, i syfte att stärka måluppfyllelsen i grundskolan. Budgeten innehåller även satsningar på trygghetsskapande insatser, i form av exempelvis trygghetsvärdar, samt kompetenshöjande insatser inom förskolan, både mot personal som i dagsläget saknar pedagogisk utbildning och att fler barnskötare ska kunna vidareutbilda sig till förskollärare.

Budgeten innehåller även en fortsatt digital satsning på 1-1 i skolan, upprustning av, tillbyggnad av och nybyggnad av lokaler för skola och förskola samt andra nödvändiga investeringar i lokaler och utrustning.

Sammantaget ser vi att våra verksamheter, efter ett riktigt utmanande år 2020, kan gå stärkta in i ett nytt verksamhetsår, med en budget med en tydlig prioritering av barn och unga i en utmanande tid.


Johan Söderberg (S)
Ordförande i bildningsnämnden

Fredrik Ahlman (M)
Vice ordförande i bildningsnämnden
Katrineholm