Stärk den medicinska kompetensen inom äldrevården

Läkarförbundet har tre förslag på för att äldre får bättre vård.

Läkarförbundet har tre förslag på för att äldre får bättre vård.

Foto: TT

Debatt2021-02-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vården i Sörmland är mycket ansträngd. Läkare och övrig vårdpersonal har under det senaste året arbetat mer intensivt än någonsin. Vårdskulden gör dessutom att uppskjutna operationer och läkarbesök kommer att vara en stor utmaning för vården att hantera efter pandemin. 

I Sörmland har vi haft en hög smittspridning, som i skrivandets stund ännu inte visar några tecken på att avta. Detta innebär en stor belastning på våra sjukhus och vårdcentraler. 

Den svenska strategin för att skydda de äldre mot pandemin har misslyckats. Pandemin har tydliggjort brister i den svenska modellen för hälso- och sjukvården med otillräcklig beredskap, bristande ansvarsfördelning mellan olika nivåer och avsaknad av medicinsk kompetens på rätt nivå. Tillgången till läkare har under lång tid varit underdimensionerad i kommunal vård.

Inspektionen för vård och omsorg konstaterar utifrån en granskning av journaler att ingen av de 21 regionerna har tagit sitt fulla ansvar för att säkerställa en individuellt behovsanpassad vård och behandling.

Coronakommissionen slog fast att strategin för att skydda de äldre från pandemin har misslyckats. Dels beror det på att Sverige haft en hög allmän smittspridning vilket har lett till fler smittade och fler avlidna äldre, dels handlar det om flera andra allvarliga och mångåriga brister i äldreomsorgen och äldrevården.

Det finns behov av ökad medicinsk ledningskompetens i kommunerna för att bättre ta hand om de mest sköra äldre. Regionerna har i sin tur ett tydligt ansvar för att primärvården har tillräckligt med resurser samt för kompetensförsörjning av specialister i allmänmedicin. 

Sverige sticker ut med en låg andel specialister i allmänmedicin, bara 15 procent av läkarkåren. Vi är bland de fem länder med lägst andel specialister i allmänmedicin i OECD. Arbetet inom särskilt boende för äldre och med kroniska sjukdomar hos äldre behöver prioriteras av regionerna.

Läkarförbundet har tre förslag på för att äldre får bättre vård: 

• Staten behöver skyndsamt reglera och finansiera en miniminivå för läkarmedverkan i äldrevården. 

• Medicinskt ledningsansvarig läkare (MLA) och/eller Medicinskt ansvarig läkare (MAL) måste införas i kommunerna för att stärka den medicinska kompetensen i äldrevården. 

• Listningstak. Primärvårdsläkare behöver ett avgränsat uppdrag och rätt förutsättningar att hinna med individuella bedömningar, hembesök och samtal med patienter. 

En medicinskt ansvarig läkare för varje kommun skulle säkra den medicinska kunskapen och att ansvaret för vården i äldreomsorgen blir tydligare och går redan med dagens lagstiftning. Där regionerna inte mäktar med måste staten stärka upp. Vården, särskilt av landets äldre måste ses över. Den medicinska kompetensen i kommunerna och äldrevården måste stärkas för att rädda liv.

Sofia Rydgren Stale
Ordförande Sveriges läkarförbund 

Marie Engman
Ordförande Sörmlands läkarförening

Hanna Sundström 
Sörmlands distriktsläkarförening

Saad Rammo
Sörmlands distriktsläkarförening

Läs mer om