SörmlĂ€nningar – lĂ„t hjĂ€rtat vara med i sommar!

Testa att grilla grönsaker av olika slag. Det kan förebygga mycket hjÀrtinfarkt och stroke.

Testa att grilla grönsaker av olika slag. Det kan förebygga mycket hjÀrtinfarkt och stroke.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Debatt2022-08-07 21:21
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Sommaren Àr för mÄnga sörmlÀnningar en efterlÀngtad tid av ÄterhÀmtning. Att fÄ njuta av grillat och goda viner och tillbringa lÄnga stunder i hÀngmattan kan med rÀtta kÀnnas vÀlförtjÀnt efter en intensiv arbetsperiod. SjÀlvklart ska vi ocksÄ unna oss att njuta av semestern. Genom att kombinera syrenbersÄ-hÀng och glassar i solen med hÀlsosamma matvanor och motion kan upplevelsen till och med förbÀttras, samtidigt som vi stÀrker i bÄde hjÀrta och sjÀl.



En ny Sifoundersökning frĂ„n HjĂ€rt-Lungfonden visar att svenskarnas kĂ€nnedom om rekommendationen att Ă€ta minst 500 gram frukt, grönsaker och bĂ€r per dag har ökat avsevĂ€rt de senaste Ă„ren. Över hĂ€lften av svenskarna, 53 procent, kĂ€nner till rekommendationen i dag mot bara 40 procent för tre Ă„r sedan. ÄndĂ„ ligger den svenska befolkningen vĂ€ldigt illa till nĂ€r det gĂ€ller konsumtion av frukt och grönt. Endast tvĂ„ av tio svenskar Ă€ter minst 500 gram frukt och grönsaker per dag och mĂ„nga unga mĂ€nniskor Ă€ter alldeles för mycket fet och sockerrik mat, saft, lĂ€sk och salt.

Forskning frĂ„n Livsmedelsverket och Lunds universitet visar att över 5 000 dödsfall pĂ„ grund av hjĂ€rtinfarkt och stroke skulle kunna undvikas varje Ă„r om svenskarna följde Livsmedelsverkets kostrĂ„d – frĂ€mst med fokus pĂ„ att Ă€ta mer grönsaker, frukt, fibrer samt bra fetter och mindre salt. ÄndĂ„ Ă€r hjĂ€rt-kĂ€rlsjukdom fortfarande den största dödsorsaken i Sverige. Stillasittande, övervikt och diabetes – som alla Ă€r riskfaktorer för hjĂ€rt-kĂ€rlsjukdom – ökar dessutom i samhĂ€llet.



Sedan 1980-talet har andelen svenskar med fetma tredubblats och i dag lever hela 57 procent av sörmlĂ€nningarna med övervikt eller fetma. Andelen 11–15-Ă„riga skolbarn med fetma i Sverige har femdubblats under de senaste tre decennierna, med konsekvenser vi inte riktigt har sett Ă€n. DĂ€rför Ă€r det hög tid att börja praktisera kunskaperna som Sifoundersökningen visar att vi har.

Nu uppmanar vi alla sörmlĂ€nningar att fortsĂ€tta njuta av sommaren – med sĂ€songens frukter, bĂ€r och grönsaker pĂ„ menyn och mycket rörelse. 

TÀnk grönsaker som en bas pÄ tallriken, dÀr till exempel bönor och linser Àr bÄde nÀringsrika och bidrar till att snabbt uppnÄ rekommenderad mÀngd grönsaker. Testa att grilla grönsaker av olika slag. LÀgg sedan till potatis eller fullkornsvarianter av ris, pasta, gryn och sist kött eller fisk. VÀlj nyckelhÄlsmÀrkta livsmedel i butiken och experimentera gÀrna med vegetariska rÀtter. Cykla eller gÄ till stranden och ta en simtur innan du slÄr dig ner med kylvÀskan. PÄ det sÀttet fÄr hjÀrtat vara med - i mÄnga, mÄnga somrar till.



Kristina Sparreljung
Generalsekreterare för HjÀrt-Lungfonden

Anette Jansson
Dietist HjÀrt-Lungfonden