Sörmland måste få ett fast försvar igen

Vi tar nu initiativ för att Sörmland ska inkluderas i utbyggnaden av det militära försvaret, också det en fråga för regional utveckling, skriver regionråden Christoffer Öqvist (M), Lars Lundqvist (KD) och Mattias Claesson (C).

Vi tar nu initiativ för att Sörmland ska inkluderas i utbyggnaden av det militära försvaret, också det en fråga för regional utveckling, skriver regionråden Christoffer Öqvist (M), Lars Lundqvist (KD) och Mattias Claesson (C).

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2023-06-19 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Aurora 2023, Försvarsmaktens största övning på decennier har nyligen genomförts i valda delar av Sörmland. Det är bra att öva vår försvarsförmåga. Kriget i Ukraina visar att ett modernt försvar är rörligt, använder moderna försvarsvapen och samverkar med civila försvaret som så fort det går återställer skadad infrastruktur så att det går att leva ett drägligt liv i de delar där striderna inte är som mest intensiva. Men som också upprätthåller övrig samhällsservice.


Det här är såklart något som vi i Sverige ska dra lärdom av nu när vi behöver återskapa både civil- och militärförsvar. I det sammanhanget är det rimligt att vi i Sörmland lyfter upp frågan om vår försvarsförmåga i länet. Vi tillhör sedan 1 oktober Mellersta civilförsvarsområdet (Civo M). Ett utbyggt civilförsvar är grunden för att vårt samhälle ska kunna klara kriser som kan drabba oss. Allt från naturhändelser i form av snökaos, stormar, översvämningar eller bränder men också pandemier eller avbrott i försörjningskedjorna för livsmedel och mycket mer. 

Det militära försvaret har en annan geografisk indelning idag, där Sörmland tillhör den mellersta militärregionen. Där staben finns vid Livgardet i Kungsängen. Sedan regementet i Strängnäs nedlades i 2005 består försvaret idag av Hemvärnets Södermanlandsgrupp. Där kan man se att intresset för Försvarsmaktens verksamhet har ökat, vilket har medföljt en positiv utveckling för rekryteringen. Sörmlands geografiska läge är och förblir ett viktigt område både för att försvara och försörja huvudstaden. När nu såväl civil- som militärförsvar ska återuppbyggas är det nu dags att lyfta frågan hur Sörmlands militära försvar ska förbättras. 

Kommunerna i länet och Region Sörmland är i full färd med att bygga upp sin förmåga för att hantera kriser och situationer som kan uppstå av andra skäl än krig. Det är rimligt och enkelt att argumentera varför Södermanlands regemente ska återuppstå i en ny form, anpassad för att försvara länet flexibelt och rörligt med moderna materiel. För länet skulle det innebära en ytterligare resurs så att vi på ett ännu bättre sätt kan öka vår motståndskraft och beredskap vid kris. Vi tar nu initiativ för att Sörmland ska inkluderas i utbyggnaden av det militära försvaret, också det en fråga för regional utveckling.