Skillnaden mellan att kapa och skapa är ett S

Debatt 11 augusti 2022 20:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Var fjärde sörmländsk patient tvingas vänta längre på sjukvård än vad vårdgarantin tillåter. Sveriges vårdköer är längre än vad de någonsin har varit. Hur snabbt man får vård avgörs i hög grad av i vilken del av landet man bor. Det är huvudskälen till att vi kristdemokrater går till val på den största vårdreformen i modern tid. Vi vill lägga ner de gamla och ineffektiva regionerna och införa en nationell sjukvård så som våra grannländer Norge och Danmark redan har gjort.

 

Nyligen gick Socialdemokraterna i Sörmland ut och lovade att regionens sjukvård ska bli köfri, om de vinner valet. Problemet är att de lovade exakt samma sak inför förra valet.Och sedan dess har köerna varken försvunnit eller förkortats – de har blivit betydligt längre. Ändå försöker Socialdemokraterna sälja samma begagnade bil på nytt, samtidigt som de lovar att inte förändra sjukvårdens organisation.

Det är magstarkt. Och det är ett svek mot sjuka människor som väntar i långa på att få den vård som de har rätt till.

 

Vi kristdemokrater vet att vårdpersonalen gör vad den kan inom de ramar som finns. Men vi vet även att ramarna måste förändras. Landstingen, eller regionerna som de numera heter, är för små och för svaga för att klara av den moderna sjukvårdens krav. Norge insåg det för tjugo år sedan. Danmark insåg det för femton år sedan. Det är på tiden att även Sverige inser det.

 

Att upprepa ett gammalt och ej infriat vallöfte om ”köfri vård” samtidigt som man lovar att inte förändra något är direkt oseriöst. Vi noterar även att Socialdemokraterna bara skriver vad de vill göra, men inte ett ord om hur det ska gå till.

 

Vi berättar både vad vi vill göra och hur det ska göras. Vi har kapat socialdemokratiska vårdköer förr och kommer att göra det igen. Och den här gången tänker vi även ge Sverige en gemensam, jämlik och modern vårdorganisation. För skillnaden mellan att kapa och skapa vårdköer – den är ett S.

 

Joha Frondelius (KD)
Gruppledare Region Sörmland 

Johan Ingerö (KD)
Riksdagskandidat


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa