Vem vet bäst hur arbetsmiljön på ditt jobb ser ut? Är det en av dina arbetskamrater ute på vägarna, på lagret, verkstaden, i hamnen, vården eller vart du än arbetar? Eller kan en oberoende inspektör eller inhyrd konsult veta bättre?
För oss är svaret självklart. De som arbetar på en arbetsplats är experter på riskerna där. Därför har vi fackliga skyddsombud valda av sina arbetskamrater och utsedda av sina fackliga organisationer. Eller fackligt utsedda regionala skyddsombud för mindre arbetsplatser där ingen velat eller kunnat ta uppdraget.
Skyddsombudet bevakar att arbetsgivaren följer arbetsmiljölagen så att du inte riskerar att bli skadad eller sjuk. Det är skyddsombudet som vet när trucken är felaktigt lastad och kan orsaka en olycka, som ser att ett luftutsug är dåligt, att schemat inte ger vila och återhämtning. Ett kunnigt skyddsombud förstår när en okunnig chef skapar organisatoriska och sociala problem.
Skyddsombuden gör dagligen skillnad på våra arbetsplatser, för att du och jag ska få gå hem hela från jobbet. De behöver backas upp av oss andra på arbetsplatserna och ha tillgång till den fackliga verktygslådan för att vara framgångsrika.
Bara under förra året anmäldes 39 000 arbetsplatsolyckor i Sverige. 39 förvärvsanställda omkom i sitt arbete. 48 med elever och arbetare i utländska företag. Till det ska läggas dödsolyckor till och från arbetet och dödsfall på grund av arbetsrelaterade sjukdomar och psykiska ohälsa som slutar i självmord.
När verkligheten ser ut som den gör är de fackliga skyddsombuden avgörande. De ska våga ifrågasätta arbetsgivarens beslut utan att riskera anställningen, utsättas för repressalier eller hindras i uppdraget. För de ska kunna våga stoppa arbetet om det krävs för att garantera liv och säkerhet.
Utan en facklig organisation i ryggen finns en risk att arbetsgivaren kan utöva påtryckningar på skyddsombudet eller på de anställda att utse någon som inte ställer obekväma krav.
Högerpartierna i riksdagen har länge krävt att skyddsombuden ska skiljas från facket. Det skulle kasta våra arbetsplatser tillbaka till förhållanden från tidigt 30-tal när arbetsplatsen var arbetsgivarens enväldiga arena där arbetstagare behandlades hur som helst. Det accepterar inte den fackliga organisationen.
Vi kan inte ha ett arbetsliv som skadar, sliter ut eller gör människor sjuka. Arbetsmiljöarbetet behöver öka och det i samverkan mellan chef och behörigt skyddsombud som utsetts av kollegorna på arbetsplatsen.
Sonja Chyle Kauko
Ordförande Svenska Transportarbetareförbundet avdelning 7