Ska också SD:s väljare i Vingåker svikas?

Detta lovade M, KD och SD skulle bli mycket billigare. Så blev det inte.

Detta lovade M, KD och SD skulle bli mycket billigare. Så blev det inte.

Foto: Astrid Philipson

Debatt2022-11-11 21:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har regeringen lämnat sin budgetproposition, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna radar nu upp alla brutna vallöften. Besvikelsen och sveket mot de väljare som förväntade sig en motprestation lägger sig som en våt filt över landet.

Hur påverkar detta Vingåker?

Det första gäller såklart sveket om det nya reseavdraget som dels skulle ha blivit högre, dels också omfattat kollektivtrafikresenärerna. I stället får 260 000 personer inte någon förbättring med reseavdraget. Det fanns en majoritet i riksdagen för detta. 

Sen var det själva priset på bensin och diesel. I valrörelsen sade Moderaterna att dessa skulle bli 5 kronor billigare vid pump, Kristdemokraterna ville se 8 kronor och Sverigedemokraterna 10 kronor. Det blev bara 14 respektive 40 öre vid pump först nästa år. Förmodligen det största sveket som en regering gör i moderna tid. 

Man tar också bort incitamentet för att skaffa en elbil, bonusen på cirka 20 000kr tas helt bort. Ett dråpslag för alla som vill byta sin nuvarande bil mot ett mer klimatsmart färdmedel. 

Att Sverige behöver fortsätta bygga nya billiga bostäder gäller även Vingåker. Vi har stora planer med ett helt nytt bostadsområde vi slottet. Men för att kunna få rimliga hyror hade vi i S ett investeringsstöd för att bygga. Detta tar man nu helt bort ifrån årsskiftet vilket gör byggande blir mycket dyrare. Vilket kan få till följd att det inte byggs något nytt.

Listan kan göras lång – väldigt lång – med alla brutna vallöften. Mest besvikna tror vi ändå att Sverigedemokraternas väljare borde vara. I valrörelsen sa Jimmy Åkesson att SD skulle få ett tydligt inflytande på budgeten, men vad blev det? 

Nu kommer den styrande minoriteten i Vingåker med sin budget, kommer SD även här att dras vid näsan av Moderaterna och Kristdemokraterna?

Anneli Bengtsson (S)
Oppositionsråd i Vingåker

Robert Skoglund (S)
Oppositionsråd i Vingåker