Sjukpensionen – en viktig del av tjänstepensionen

Debatt 3 september 2020 05:11
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att tjänstepensionen är en allt viktigare del av den framtida pensionen vet många sörmlänningar redan. Men inte alla vet att det ingår ett helt paket medförsäkringar och skydd i den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP, både under och efter arbetslivet.

ITP sjukpension är en av försäkringarna som ingår. Den kompletterar ersättningen från Försäkringskassan och ger 11 000 ekonomer, jurister, systemvetare och andra privatanställda tjänstemän i Södermanland extra ersättning vid långvarig sjukdom.

Jag vill ge tre tips som kan bidra till ekonomisk trygghet vid sjukdom:

1. För privatanställda tjänstemän i Södermanland som har ITP är det enkelt. Anmäl som vanligt till arbetsgivaren om du blir sjuk. Efter 90 dagar gör arbetsgivaren en anmälan till Collectum som administrerar ITP.

2. Skaffa dig en helhetsbild av sjukersättningen från arbetsgivare, Försäkringskassan och ITP Sjukpension på Ersättningskollen.se.

3. Se till att arbeta hos en arbetsgivare som har kollektivavtal. Om inte arbetsgivaren erbjuder tjänstepension, försäkringar och skydd – förhandla till dig det. 

Den som drabbas av sjukdom får ersättning från både arbetsgivaren och Försäkringskassan under de första 90 dagarna. Från dag 91 upphör sjuklönen från arbetsgivaren och då täcker ITP sjukpension upp så att du får ut cirka 85 procent av din lön.

Med ITP sjukpension har den som drabbas av långvarig sjukdom ett skydd som bidrar till ekonomisk trygghet när livet ställs på ända. Den som är sjuk och får ersättning från Försäkringskassan fortsätter dessutom att tjäna in till sin tjänstepension.

Detta tack vare en försäkring som fack och arbetsgivare tillsammans har kommit överens om, och som arbetsgivaren betalar för. Ur ett samhällsperspektiv bidrar det till stabilitet och avlastning av de offentliga stödsystemen.

Tjänstepensionen ITP är alltså ett enkelt sätt för Sörmlands 3 400 arbetsgivare med kollektivavtal att försäkra sig om att de anställda är väl omhändertagna. Privatanställda tjänstemän i Södermanland som jobbar på företag med kollektivavtal kan vara säkra på att ha ett livslångt trygghetspaket och en tjänstepension i toppklass.


Tomas Carlsson
Pensionsexpert på Collectum 

Ämnen du kan följa