Sex timmars arbetsdag – utopi eller lösning?

Vänsterpartiet vill arbeta för en arbetstidsförkortning med bibehållen lön i offentlig verksamhet.

Vänsterpartiet vill arbeta för en arbetstidsförkortning med bibehållen lön i offentlig verksamhet.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2022-09-06 20:18
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

År 1889 krävde arbetarrörelsen i Sverige 8 timmars arbetsdag. Då var en normal arbetsdag 11 timmar, och man jobbade sex dagar i veckan. Kraven mötte hårt motstånd. Det dröjde ända till 1919 innan riksdagen beslutade att 8 timmars arbetsdag skulle införas. År 1970 röstade riksdagen igenom 40-timmarsveckan.

Argumenten för att korta arbetstiden har varit och är flera. Människor ska orka arbeta ett helt yrkesliv. Vi mår bättre, kan investera mera tid i vår egen hälsa och välbefinnande och får mera tid till föreningsliv och samhällsengagemang.

Toyotas bilverkstad i Mölndal har sedan 20 år haft sex timmars arbetsdag för sina anställda, med heltidslön. Man arbetar i tvåskift och har öppen 06–18. De anställda trivs och stannar kvar, lönsamheten har stigit och sjukskrivningarna har minskat. Erfarenheten är att man får mera uträttat på sex timmar än på åtta, eftersom man jobbar effektivare. Det är en gåta varför inte fler företag valt att gå samma väg som Toyota i Mölndal.

Vänsterpartiet vill arbeta för en arbetstidsförkortning med bibehållen lön i offentlig verksamhet. Vi vill genomföra ett projekt på tre år, där en verksamhet per kommun och en per region inför sex timmars arbetsdag för samtlig personal med bibehållen lön. Samtidigt vill vi ha en utredning kring hur en bredare arbetstidsförkortning kan genomföras.

Utmaningen för vård och omsorg är att antalet anställda skulle behöva öka om arbetstiden skulle kortas – inte att vi inte skulle ha råd. Det finns pengar för att finansiera dyr hyrpersonal när befintlig sagt upp sig.

I dagsläget råder brist på tillgänglig, utbildad arbetskraft i vården. Behoven överskrider resurserna i hela samhället, när allt färre i arbetsför ålder ska hjälpa allt fler äldre. Den här ekvationen löser vi inte med den spelplan vi har idag. 

Sex timmars arbetsdag för hela vård- och omsorgssektorn kan tyckas vara en naiv utopi i sammanhanget. Men det behövs fler som vill arbeta i vård och omsorg, och de som redan jobbar behöver vilja stanna kvar. Hur lockar vi unga hit, när undersköterskor och sjuksköterskor sliter ut sig och lämnar yrket på grund av alltför tuff arbetssituation? Högre löner eller förbättrade arbetsvillkor? Vänsterpartiets svar är sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.



Lotta Back (V)
Gruppledare regionfullmäktige Sörmland

 Tony Rosendahl (V)
Gruppledare Katrineholm

Sara Lindberg (V)
Kandidat till kommunfullmäktige Katrineholm