SD kämpar för att utmåla "Åsa" i tveksam dager

Att SD, med sin image av svenskhetens bevarande, ger sig på folkbildningen är obegripligt. Det skriver dagens debattör Urban Lundin.

Att SD, med sin image av svenskhetens bevarande, ger sig på folkbildningen är obegripligt. Det skriver dagens debattör Urban Lundin.

Foto: Roger Culmsee

Debatt2023-10-04 19:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Representanter för SD har i ett inlägg i tidningen försvarat sin ståndpunkt att Åsa folkhögskola borde avyttras. De är noga med att säga att skolan inte bör läggas ned. Den ska avyttras. De anar – eller hoppas!? – att det nog inte blir så lätt. 

Men de är säkra på att skolan är onödig, och utgör en belastning för skattebetalarna. Och när man vet hur det borde bli är det inte så noga med fakta. De säger felaktigt att det finns 150 folkhögskolor i Sverige. Rätt antal är 156. 

Vidare säger de att ”de flesta folkhögskolor klarar sig alldeles utmärkt utan regionernas pengar, så varför skulle inte Åsa folkhögskola kunna göra detsamma?”. Sanningen är att alla folkhögskolor uppbär ekonomiskt stöd från regionerna, i storleksordningen 20 procent av omsättningen.

SD har tänkt noga på hur de ska utmåla verksamheten i så tveksam dager som möjligt. ”Ska en region verkligen lägga pengar på att lära människor att dansa streetdance?” Alla människor väljer väl vård framför en streetdancekurs? Motsättningen är konstruerad och falsk. Skulle jag ha ett akut behov av att bli opererad, skulle jag nog dra tillbaka ansökan till kursen. Men så ser det aldrig ut i verkligheten. Den vårdbehövande är i 100 fall av 100 en annan person är den som söker sig till streetdance. 

I egenskap av tidigare rektor på Åsa var jag den som startade streetdancekursen. Det fanns ett tydligt socialt motiv. Många grabbar har haft svårt att göra sig själva rättvisa på gymnasiet. Men via dans kan de få en chans att visa sig duktiga och ta plats. Och därmed blir det färre vilsna unga män som söker sig till destruktiva aktiviteter. I kampen mot kriminalitet är kurser i estetiska ämnen livsviktiga bidrag. 

Att SD, med sin image av svenskhetens bevarande, ger sig på folkbildningen är obegripligt. För något mera svenskt finns inte. Åsa folkhögskola startade år 1873, och har sedan, tillsammans med andra folkhögskolor, hela tiden följt samhällsutvecklingen och bidragit med kurser och utbildningar som svarat mot aktuella behov. 

SD svarar inte mot något aktuellt behov!

Urban Lundin