Satsningar på bygden och skolan måste gå hand i hand

Nicklas Adamsson (MP) med ett par andra miljöpartister tror på Strångsjö som ort. Men det kräver verkligt engagemang från kommunens sida, menar de.

Nicklas Adamsson (MP) med ett par andra miljöpartister tror på Strångsjö som ort. Men det kräver verkligt engagemang från kommunens sida, menar de.

Foto: Alice Staaf

Debatt2023-02-19 20:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljöpartiet har under alla år kämpat för att landsbygdsskolorna i kommunen ska få finnas kvar. Vi tycker fortfarande att detta är en mycket viktig fråga. Skolan är bygdens hjärta och starkt bidragande till att barnfamiljer väljer att flytta till kommunens mindre tätorter. 

När det gäller Strångsjö skola ser vi dock en uppenbar problematik med att förorda fortsatt drift av skolan. Det handlar dels om att många barn i skolans upptagningsområde redan går i andra skolor i kommunen, främst inne i Katrineholm, dels om att kommunen under lång tid underlåtit att satsa på Strångsjö som ort. Vi ser en betydande potential i Strångsjö, bland annat när det gäller kommunikationer.

Eftersom vi i framtiden kommer att behöva resa mer spårbundet är vi övertygade om att Strångsjö kommer att vara en av de mindre tätorter i Katrineholms kommun som kommer att ha tågstopp, om kommunen är framsynt och driver på för detta. När så blir fallet förändras förutsättningar helt. Att kunna ta sig till Katrineholm på cirka 5 minuter och Norrköping på cirka 20 minuter kommer att göra Strångsjö till en mycket attraktiv bostadsort. 

Med tanke på situationen i dagsläget ser vi inte någon annan lösning än att tillfälligt flytta skolverksamheten från Strångsjö. Vi vill dock att skolbyggnaderna förblir i kommunal ägo för att det ska vara möjligt att öppna skolan på nytt. Vi vill också att kommunen arbetar aktivt för att stärka Strångsjö som ort, bland annat genom att driva frågan om ett tågstopp. 

Vi ser med stor oro på att det som nu sker i Strångsjö även kan komma att ske i kommunens övriga mindre tätorter med följd att skolorna läggs ner även där. Vi vet att många gärna vill bo på landsbygden och att en fungerande skola är huvudskälet till att barnfamiljer väljer var man vill bosätta sig. 

Men det krävs ett mycket aktivt agerande från kommunens sida för att främja detta. Vi kan inte passivt se på när landsbygden avfolkas. Vi uppmana därför kommunledningen att tillsammans med bildningsförvaltningen ta fram ett åtgärdsprogram för att stärka landsbygdsskolorna i kommunen, inte minst i samband med det arbete som nu pågår med Framtidsplan 2050. 

Nicklas Adamsson (MP)
Gruppledare och ledamot av kommunfullmäktige Katrineholm

Ismail Abukar (MP)
Ledamot i bildningsnämnden och ledamot i kommunfullmäktige Katrineholm

Lilli Marton (MP)
Ersättare i kommunfullmäktige Katrineholm