Satsa på precis och individuell vård!

Debatt2024-01-12 14:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hälso- och sjukvården genomgår just nu ett stort skifte, från standardiserade behandlingar och diagnostik till mer individanpassad vård. Det kallas precisionsmedicin och har många fördelar för patienterna. I exempelvis Danmark, Frankrike, Norge och Storbritannien har regeringarna fokuserade satsningar på detta sedan flera år tillbaka. Det behöver också Sverige, som i nuläget ligger efter. 

Under 2024 ämnar regeringen lägga fram inriktningen för politiken de kommande åren när det gäller forskning och innovation. Vi föreslår att det i denna ingår en samlad satsning i form av ett nationellt 10-årsprogram för forskning och implementering av precisionsmedicin.

Precisionsmedicin används redan med gott resultat inom till exempel sällsynta sjukdomar och cancer. För att dra ökad nytta av fördelar i form av tidig diagnostik, effektivare behandlingar och mer jämlik vård behöver forskning och implementering stärkas inom dessa områden, men även inom andra stora sjukdomsområden, som exempelvis kardiovaskulär sjukdom.

I nuläget har ett antal precisionsmedicinska centrum startats i landet. Utveckling av dessa regionala centrum är mycket viktig. Dessvärre har de utmaningar vad gäller finansiering och tillgång till olika typer av kompetens. För effektiv användning av skattemedlen och för att säkra en jämlik implementering av precisionsmedicin över hela landet behövs en samlad nationell satsning där både resurser och kompetens kan delas och där samarbete mellan dessa centrum och andra aktörer underlättas. 

Sverige är mitt i en mängd svåra utmaningar. Trots detta fortsätter sjukvården, enligt Novus, att vara befolkningens viktigast sakpolitiska fråga. Det är politikernas ansvar, både i Sörmland och på nationell nivå, att säkerställa att Sverige kommer i kapp våra grannländer. En opinionsundersökning som Forska!Sverige beställt visar att över 65 procent av Sveriges befolkning anser att politikerna bör investera i och aktivt arbeta för införande av precisionshälsa i rutinvården. Endast 7 procent svarar nej. 

Vi uppmanar därför till en samlad politisk satsning i form av ett 10-årsprogram för forskning och implementering av precisionsmedicin på nationell nivå. Det kräver samarbete med regionerna och vi uppmanar därför även politikerna i Sörmland, som ansvariga för vården, att skapa utrymme för denna satsning i syfte att förbättra både kvalitet och tillgång.

Anna Nilsson Vindefjärd
Generalsekreterare Forska!Sverige

Martin Bergö
Prorektor Karolinska Institutet

Lotta Håkansson
Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet

Sofia Rydgren Stale
Förbundsordförande Sveriges Läkarförbund

Malin Parkler
Vd Pfizer Sverige