Under sommaren och semestern ökar alkoholkonsumtionen bland unga och vuxna. Att avnjuta ett glas vin eller en drink i sociala sammanhang, med måttfullhet och medvetenhet om dryckernas innehåll och effekter, är inte fel. Ett problem är dock den storskaliga införsel av alkohol med minibussar eller lastbilar från EU som sker, och som sedan säljs till ungdomar och andra riskgrupper.
Officiell statistik från CAN visar att 20 procent av den alkohol som konsumeras i Sverige är resandeinförd, insmugglad eller hemtillverkad. En anledning till den omfattande införseln är det höga alkoholpriset i Sverige. I Tyskland är det genomsnittliga priset, mätt i kronor per liter ren alkohol, cirka 40 procent av det svenska och i Danmark cirka 70 procent. Så länge Sverige har högre alkoholskatter än våra grannländer finns starka drivkrafter för smuggling.
Kontrollerad försäljning är grundbulten i svensk alkoholpolitik och det främsta verktyget för att främja folkhälsan. Sprit- och vinleverantörsföreningen, SVL, värnar det detaljhandelsmonopol på alkoholförsäljning som Sverige har. Det bidrar till en försäljning under ordnade former. SVL vill att våra produkter ska köpas på Systembolaget och inte ur bakluckan på en bil.
Ingen vill se fortsatt försäljning av insmugglad sprit och vin. Vårt gemensamma mål borde vara att öka försäljningen på Systembolaget. På så sätt hamnar skatteintäkterna i Sverige och våra ungdomar får svårare att få tag i alkohol.
Låt oss därför göra allt vi kan för att minimera den mängd illegal alkohol som förs in i landet och säljs vidare till minderåriga och andra riskgrupper. Att minska skillnaden i beskattning jämfört med Danmark, Tyskland och Polen skulle vara ett avgörande steg i den riktningen.
Anna De Geer
Vd Sprit & Vinleverantörsföreningen