Så vill vi utveckla den digitala vården

Under den senaste tiden har kritiken vuxit sig starkare mot digitala vårdtjänster, i synnerhet mot bakgrund av att en digital vårdaktör etablerat sig i Landstinget Sörmland där primärvården sedan 1 januari 2017 är avgiftsfri.

Debatt2018-01-25 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Resultatet är att nätvården kan bli gratis för patienter i hela landet.

Låt oss först slå fast att digital vård är här för att stanna och att den rätt använd bidrar till att utveckla vården. Det är därför viktigt att regelverk och ersättningar utformas på ett klokt sätt så att förtroendet för digital vård som företeelse inte urholkas.

I grunden välkomnar jag att nya aktörer utmanar Sveriges landsting, som uppenbart inte lever upp till allmänhetens förväntningar i fråga om service, bemötande och tillgänglighet. Föräldrar anser inte att det är rimligt att tvingas vänta en vecka på att få hjälp barnens öroninflammation.

Det finns en uppenbar risk att sjukvårdspolitiker, både i landsting och i regeringen, väljer den lättaste vägen, nämligen att med sin makt på olika sätt stoppar konkurrensen för att kunna återgå till status quo. Istället borde vi alla försöka åstadkomma verklig förändring.

Utgångspunkten för god vård borde vara att vården är sammanhållen, men att man ska kunna träffa sin läkare och sjuksköterska i olika plattformar och olika kanaler. Vi måste överge villfarelsen att alla, verkligen alla, besök måste vara fysiska. I vissa fall är det lika bra, eller till och med bättre, med telefonsamtal eller videomöten.

Det viktiga är att den digitala vården är integrerad, och inte fragmenterad, att den ingår i en kontinuerlig vård. Det är därför rimligt att alla vårdcentraler inte bara tar emot fysiska besök och svarar i telefon, det borde också år 2018 vara möjligt att vid behov träffa sin ordinarie läkare i ett videomöte.

Frågan om avgiftens storlek har engagerat många. Läkarna är offentliga sektorns dyraste resurs, och det är inte rimligt att de betraktas som en fri nyttighet. Patientavgiften är ett pedagogiskt instrument för att visa att tjänsten aldrig är gratis. Vi ska inte slösa med läkarnas dyrbara tid.

Moderaterna i Landstinget Sörmland motsatte sig beslutet om avgiftsfri primärvård. Beslutet var illa underbyggt och har inte resulterat i att akutvården avlastats. Vi står därför fast vid en enhetstaxa inom vården med 200 kr för fysiska besök och föreslår nu 100 kr för just digitala besök.

Ersättningen till vårdcentralerna bör framförallt utgöras av ålderskapitering, och en mindre rörlig del i form av besöksersättning om 200 kr. Vi föreslår också att ersättningen för utomlänsbesök sänks från 650 till 250 kr, samt att det införs en begränsning i form av att vårdgivaren inte kan få ersättning för fler besök av utomlänspatienter än för besök av listade patienter.

Förtroendet för den digitala vården behöver värnas och stärkas. Rätt använd är jag övertygad om att den kommer att bidra till att utveckla vården, och på ett bättre sätt möta allmänhetens rättmätiga förväntningar.

Magnus Leivik (M) Landstingsråd i opposition Landstinget Sörmland