Så blir Katrineholm en grön kommun värd namnet

Tony Rosendahl, gruppledare för Vänsterpartiet i Katrineholm, vill att kommunen tar fram en koldioxidbudget.

Tony Rosendahl, gruppledare för Vänsterpartiet i Katrineholm, vill att kommunen tar fram en koldioxidbudget.

Foto: Alice Staaf

Debatt2022-07-20 21:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi står i dag inför ett klimathot vars effekter ingen kommer undan. Stigande temperaturer orsakar ändrade klimatmönster, smältande polarisar, kraftigare nederbörd, översvämningar, torka och misskörd. Här kan Katrineholm bidra till att hejda den utvecklingen genom att minska sitt klimatavtryck.

Katrineholms kommun behöver ta fram en koldioxidbudget för att kunna aktivt bidra till att uppfylla Parisavtalets mål. Syftet med en koldioxidbudget är att tydliggöra de utmaningar vi som kommunen står inför och visa hur mycket kommunen behöver minska sina utsläpp för att kunna bidra till Parisavtalet målsättningar. 

Genom att ansluta oss till Sveriges Klimatkommuner kan Katrineholm få stöttning i sitt klimatarbete genom erfarenhetsutbyte med övriga anslutna kommuner och man kan få stöttning i sitt arbete för utsläppsminskningar.

Vänsterpartiet värnar den biologiska mångfalden i kommunen. Vi anser att restriktivitet skall gälla vid dispenser från strandskyddsreglerna för att värna de naturvärden som dessa områden har samt värna allemansrätten och medborgarnas tillgång till det offentliga rummet. Vi vill bevara viktiga biotop- och naturvärden i vår kommun och satsa på fler naturreservat.

Vi är alla överens om att det behövs en klimatomställning i samhället för att minska utsläppen av skadliga växthusgaser. Men då är frågan vilka energislag skall vi satsa på? Vi anser att det svenska energisystemet skall bidra till att underlätta miljö- och klimatomställningen i Sverige. Därför är det nödvändigt med en fortsatt satsning på förnybar elproduktion om vi vill uppnå målet om ett ekologiskt hållbart samhälle.

För att i framtiden garantera tillgången till en stabil, prisvärd och miljövänlig el så vill vi investera i egna kommunala solcellsanläggningar. Att äga sina egna energianläggningar lönar sig i längden eftersom man därigenom får en ökad kontroll och överblick på kostnaderna. 

Med bland annat dessa åtgärder vill vi göra Katrineholm till en Grön kommun värd namnet.