S och M vill utveckla Katrineholm – de gör tvärtom

Den politiska majoriteten säger sig vilja utveckla landsbygden men gör tvärtemot. De vill avveckla, inte utveckla Strångsjö!

Den politiska majoriteten säger sig vilja utveckla landsbygden men gör tvärtemot. De vill avveckla, inte utveckla Strångsjö!

Foto: Alice Staaf

Debatt2023-03-28 05:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet vill att Strångsjö skola ska stängas nu! Den politiska majoriteten säger sig vilja utveckla landsbygden men gör tvärtemot. De vill avveckla, inte utveckla Strångsjö!

Skolan är en av de viktigaste verksamheterna ihop med föreningarna som argument för tillväxt, liv och lust. Under valet 2022 hördes ingenting. Under 2019-2022 i bildningsnämnden hördes nästan ingenting. Från kontaktpolitikern för Strångsjö skola, Fredrik Ahlman från moderaterna (M), hördes ingenting. Ingen ansvarig politiker visste något om en nedläggning av Strångsjö skola 2022! Är det sant? Det låter osannolikt. 

Var finns underlag för en årlig uppföljning på stad som landsbygd av antal elever, antal behöriga lärare, antal födda barn och antal inflyttade barn? I tidigare nedläggningar av skolor kunde man höra att en skola behöver minst 50 elever. Nu har vi inga volymmått. Det blir dagsformen som avgör ortens överlevnad för S och M oavsett skriven kommunplan på 26 sidor.   

Argumenten för att stänga skolan som kom fram i fullmäktigedebatten kändes ungefär som argumenten för att bygga ett nytt hus på torget. Ingen substans med folklig förankring utan svepande svaga ”just nu” argument efter 10 års tänkande. Hållbara beslut blir färre i en socialdemokratiskt styrd kommun.

Oro för kommande ekonomiutveckling med höjda kostnader för pensioner, lokalhyror, inflation, el och räntekostnadsökningar, minskad inflyttning och arbetslösheten är något S och M borde analysera oftare på exempelvis kommunstyrelsens möten där alla partier finns representerade.

Vi vill se ett Katrineholm där politiken kommunicerar i god tid en kommande planering med både de trevliga glädjande besluten och de svåra tråkigare besluten som måste fattas. Delaktigheten med övriga oppositionspolitiker och folklig förankring har gått på sparlåga i Katrineholm under en lång tid.

Barn och äldres röst är Kristdemokraternas egen slogan. Det kommer behövas i både ur och skur i Katrineholm. Vi är redo.

Marian Loley (KD)
Dag Dunås (KD)
Alexander Forss (KD)
Joha Frondelius  (KD)

Ledamöter Katrineholms Fullmäktige