S i Vingåker borde inte ta åt sig äran

I stort sett allt som Socialdemokraterna i socialnämnden slår sig för bröstet för har beslutats i politiskt samförstånd eller på initiativ från andra partier, skriver Irene Sandqvist.

I stort sett allt som Socialdemokraterna i socialnämnden slår sig för bröstet för har beslutats i politiskt samförstånd eller på initiativ från andra partier, skriver Irene Sandqvist.

Foto: Stina Järperud

Debatt2021-10-22 21:08
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Socialnämnden i Vingåker levererar vård och omsorg (21/10).

I stort sett allt av som Socialdemokraterna i socialnämnden i Vingåker slår sig på bröstet för har klubbats igenom i samförstånd med och på förslag från oppositionen. Att bara lyfta fram sig själv som huvudman för förslagen visar på dålig moral och ovilja att finna nya samarbetspartner inför nästa val. 

För vem vill samverka med ett parti som bara framhäver sig självt? Kanske är det bland annat därför som socialnämndens ordförande väljer att ställa in socialnämndens möte i november. I stället för att, som en ledamot föreslog, söka breda samförstånd i svåra frågor för Vingåkers bästa genom att ha en dialogdag med politiker och tjänstepersoner inom organisationen när nämndplanen ska revideras.

Oppositionen har inget emot att det som genomförts i socialnämnden lyfts och förstår mycket väl att det är S i majoritet och vill ta den äran. Men lite ödmjukhet inför de andra partierna som har varit med och tagit fram förslagen är önskvärt. Hade vi ej varit med på besluten hade det stått i protokollet. 

35-timmarsveckan, som Socialdemokraterna i Vingåker är så stolta över, togs beslut om av arbetsutskottet där Annelie Bengtsson (S), Robert Skoglund (S) och Charlotte Prennfors (M) sitter. Så det var inget beslut som socialnämnden tog. Resultatet av AU-beslutet är ökad sjukskrivning, fler ärenden som ej hinns med och ökad kostnad för bemanningspersonal. 

Personal är fantastisk. Det råder det inga tvivel om. Den som jobbar under stor press. Men var det rätt beslut att minska personalens arbetstid? Är inte pressen att hinna med större nu när det finns mindre tid? 

Socialdemokraterna i Vingåker borde lyfta den fantastiska personalen inom äldreomsorgen. Varför inte inse att ett beslutet att ge personalen på individ- och familjeomsorgen en sänkning av arbetstid är ett slag mot personalen inom äldreomsorgen. De sliter och har slitit med en helt galen belastning framförallt nu under pandemin. Guldstjärna till all personal men framförallt äldreomsorgspersonalen! 

Det som är viktigt är att kunna samverka över partigränser för Vingåkers invånares bästa. Det saknas i dag hos de riksdagsstyrda partierna i Vingåker tyvärr. 

Irene Sandqvist
Politiskt oberoende, vice ordförande socialnämnden i Vingåker