De skyller ifrån sig och tar på sig offerkoftan

Lotta Back, Gruppledare Vänsterpartiet Region Sörmland, Maria Forsberg, Distriktsordförande Vänsterpartiet Sörmland.
Lotta Back, Gruppledare Vänsterpartiet Region Sörmland, Maria Forsberg, Distriktsordförande Vänsterpartiet Sörmland.

Debatt 9 oktober 2023 20:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen varslades ni. 700 medarbetar hos Region Sörmland. Vilka som får går är okänt. I och med beslutet att varsla 700 är SD inte längre ett vanligt oppositionsparti. De är ett stödparti till styret. Vänsterpartiet som röstat emot och S som inte deltog i beslutet är nu de enda oppositionspartierna. Och vi kommer opponera oss!

 

Sveriges kommuner och regioner beräknar att regionerna går mot ett underskott på 22 miljarder kronor. Regeringen och SD har presenterat cirka 7,5 miljarder i generella och riktade statsbidrag till regionerna. Åtminstone 14,5 miljarder saknas för att vård, omsorg, kollektivtrafik och kultur ska gå runt. Det är resultatet av regeringens och SD:s budget.

Vid regionfullmäktige den 26 september var Vänsterpartiet tydliga med vari felet ligger. Att styret för regionen inte tagit sitt ansvar. Inte handlat i tid. Inte varit tydliga nog mot regeringen. Att deras sätt att skylla ifrån sig inte funkar längre.

 

Minoriteten tar på sig offerkoftan. De skyller gärna på den avskedade regiondirektören. Som de gav 7 miljoner i avskedspresent. De lägger gärna över svåra beslut och ansvar på tjänstemän. De skyller på det förra styret, där flera styrande partier själva satt med.

Vi förstår er oro. Vi har kämpat för att behålla så många som möjligt av er genom att försöka lyfta frågan om skattehöjning. Men de ser lite olyckliga ut, vrider lite på huvudet och säger som kungen: neeh, neeeh!

 

Vänsterpartiet är kritiska till att de som styr väljer att spara på vården. Mycket kommer att försämras. En generation barn kommer växa upp under svårare förhållanden än dagens vuxna. Sämre vård, sämre förutsättningar för god hälsa, sämre tandvård, ett mer otryggt samhälle.

 

Men tänk efter! Nedskärningarna som sker nu är inget måste. De styrande partierna kommer försöka få dig att tro det. De kommer luta huvudet på sned och säga: vi hade inget val. 

Det stämmer inte. Det här är resultatet av medvetna politiska val. Kanske vill de säga: Se så dåligt regionerna gör sitt arbete. Vi måste förstatliga. Istället för att bidra till en utvecklad välfärd satsar regeringen pengarna på ytterligare jobbskatteavdrag och höjda ROT- och RUT-bidrag, sänkta tobaks och drivmedelspriser. 

 

Vi hoppas och tror att du som varslats förstår att inte köpa deras argument. Var personen som delar ett inlägg eller lyfter med polarna om hur styret söndrar samhället och att ett bättre Sörmland är möjligt. 

 

Lotta Back (V)
Gruppledare Region Sörmland

Maria Forsberg (V)
Distriktsordförande Vänsterpartiet Sörmland


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa