Regionen arbetar långsiktigt med utbildning för jobb

Region Sörmland skapar forum där utbildningssamordnare och branscher kan mötas och diskutera näringslivets behov, skriver Jacob Sandgren (S).

Region Sörmland skapar forum där utbildningssamordnare och branscher kan mötas och diskutera näringslivets behov, skriver Jacob Sandgren (S).

Foto: Magnus Grimstedt

Debatt2020-06-22 05:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Sörmland måste erbjuda utbildning som leder till jobb”. Så löd rubriken i en debattartikel i tidningen häromveckan.

Tack för ett bra inlägg i debatten. Problembeskrivningen är högst relevant och vi behöver fler lösningar. Men inte bara snabba och enkla lösningar. Vi behöver samtidigt tänka på långsiktighet och robusthet i lösningarna.

Att utbildningar leder till jobb har regionens kompetensberedning identifierat som ett av de viktigaste områdena att arbeta med. Det krävs en kedja av insatser inom flera områden för att få resultat. Samverkan är därför avgörande för att komma framåt, det är den första länken i kedjan. 

Det vi behöver arbeta vidare med nu är att:

1) identifiera hur vi ska samverka för att få till verkstad, och 

2) motivera alla involverade parter att vilja vara delaktiga.

Region Sörmland arbetar sedan några månader tillbaka aktivt tillsammans med många samarbetspartners, såväl offentliga som privata, med att etablera effektiva branschforum inom flertalet branscher, där utbildningssamordnare och branscher kan mötas och ha en dialog om näringslivets behov. Det är viktigt att bygga långsiktigt hållbara strukturer, där rätt aktörer är med och gör skillnad. Om vi lyckas med denna samverkan kan vi få en unik plattform som leder till att ännu fler får en anställning.

I detta läge, mitt i en pandemi med svåröversiktliga konsekvenser, är det ännu viktigare att arbeta vidare mot målet att erbjuda utbildningar som leder till arbete. Men för att göra det är arbetsplatsförankring a och o, samtidigt som vi måste förstå att det är svårt för arbetsgivarna i det ansträngda läge som de nu befinner sig i. 

Genom breda uppgörelser, långsiktiga mål och samverkan kan vi skapa förutsättningar för att arbetslösa och deras familjer kan känna tillförsikt inför framtiden, samtidigt som företagens behov av arbetskraft tillgodoses. 


Jacob Sandgren (S)
Ordförande i Region Sörmlands kompetensberedning