Julen har passerat ännu en gång och vi har inlett ett nytt år. De som såg SVT:s senaste julkalender fick följa en spännande och välproducerad berättelse om kronprinsen som försvann. Samma dag som julkalendern hade premiär, den 1 december, gick även en lång och segdragen reform i mål.
Efter många turer, både i det forna januariavtalet och i riksdagens budgetomröstningar, avslutades Arbetsförmedlingens stora interna reformarbete. På temat försvinna kan konstateras att inte bara kronprinsen försvunnit utan att diskussionen om Arbetsförmedlingens roll, uppdrag och styrning av myndigheten har lyst med sin frånvaro de senaste åren. Det är oroväckande. Ekvationen går inte ihop – samtidigt som många människor står utanför arbetsmarknaden är många företag i stort behov av arbetskraft.
I 2022 års upplaga av Småföretagsbarometern uppgav företagen att svårigheter att hitta lämplig personal är det största hindret för att växa. Kompetensbristen hindrar företagen från att avhjälpa Sveriges höga arbetslöshet och betydande utanförskapsproblem. Arbetsförmedlingen har en central roll vad gäller möjligheter för den som är arbetslös att komma i arbete men också för företag som letar kompetens att hitta rätt person att anställa.
Trots sitt viktiga uppdrag har Arbetsförmedlingen under lång tid fungerat mycket dåligt, reformen har inte lyckats ändrat detta. Risken är stor att inte ens tomten skulle få jobb som paketutdelare. Arbetsförmedlingen får lågt betyg av företagen vad gäller service och bemötande, och hamnar på näst sista plats när Företagarnas medlemmar rankar myndigheter. I en studie från 2021 anger fler än sju av tio företagare att de inte skulle använda Arbetsförmedlingen om de skulle anställa.
På Företagarnas arbetsmarknadspolitiska önskelista för 2023 återfinns att:
• Regeringen ska fokusera på tydligare styrning och resultat hos Arbetsförmedlingen.
• Arbetsförmedlingens huvudsakliga ansvarsområde blir myndighetsutövning kopplat till arbetsmarknadspolitik.
• Myndighetens upphandlingsarbete professionaliseras och effektiviseras.
• Kommuner inte tillåts bli leverantörer av statlig arbetsmarknadspolitik.
Med en ny regering i Rosenbad och ett nytt år är Företagarnas förhoppning att fler Katrineholmsföretag ska hitta den kompetens de behöver och att fler människor ska få ett arbete att gå till. Det vore en fin försenad julklapp för både företag, individer och samhälle.