Rättvis vård oavsett var i Sörmland du bor

 Vänsterpartiet driver bland annat frågan om en ambulerande distriktssköterska i områden utanför städerna. Varför inte i Högsjö, föreslår två lokala vänsterpartister.

Vänsterpartiet driver bland annat frågan om en ambulerande distriktssköterska i områden utanför städerna. Varför inte i Högsjö, föreslår två lokala vänsterpartister.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2022-07-25 20:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi behöver en förändring och vi behöver den nu. De som suttit vid makten har förlitat sig på marknaden och blundat för klimatkrisen. Vänsterpartiet har konkreta politiska reformer för att återuppbygga och utveckla de trygghetssystem som rivits ner. Med den politik som fått styra har otrygghet, utanförskap och ohälsa vuxit. Din trygghet är politikens ansvar.

Vi vill göra Sörmland närmre. Vi vill minska avstånden. Oss människor emellan, till vården och till arbete eller skola. De senaste 30 årens nedrustning av välfärdssamhället har betytt att mycket centraliserats och försämrats. Så vill vi inte ha det. Med en grön politik från vänster kan vi skapa fler jobb, företag och framtidstro även utanför storstäderna. Så vill vi ha det.

Fossilindustrin prioriterar sina egna vinster framför de förödande konsekvenser ett förändrat klimat kommer att ha för oss alla. Dina insatser som sopsortering och miljömedveten konsumtion är jättebra men det krävs stora samhälleliga förändringar.

Vi vill se en levande landsbygd och småstad med sjudande liv. Utbyggda tekniker, bättre kommunikationsmöjligheter och ett bra liv ska inte vara storstadsfenomen. Vi ser de behov som de styrande partierna glömt i sin iver att automatisera och slimma verksamheter. 

Vänsterpartiet värnar en vård som finns där i alla delar av livet och som är tillgänglig i hela Sörmland. Vi vill ha en rättvis vård där vård ges efter behov, inte först till den som har en privat sjukvårdsförsäkring.

Det ska gå att lita på sjukvården oavsett vem man är och var man bor. I dag finns det stora skillnader i hur folk mår och vilken tillgång till vård de har. Det handlar både om var man bor och om klass, kön och ålder. Vi har en orättvis vård. Därför är frågan om jämlik hälsa och vård så viktig för Vänsterpartiet.

Att kunna ha en ambulerande distriktssköterska i områden, i och utanför städerna, där vården i dag känns för långt bort är en idé vi driver. Varför inte i Högsjö? Inställelsetiderna för akuta utryckningar behöver bli bättre och mer likvärdiga i länet. Människors trygghet är viktigt för oss och vi är beredda att ta ansvar. 

Vi vill säkerställa så att du kan bo där du vill även om det inte ligger granne med din arbetsplats. Kollektivt resande ska vara ett tryggt och naturligt förstahandsval. Vi vill se till att tågen går som de ska och driva dem i egen regi.

Det är dags för en ordentlig omstart. Du vet att Vänsterpartiet har den kraft som behövs för att vända skutan. Rösta på Vänsterpartiet för frisk vind i seglen.