Pirater trĂ€nger undan 1 700 jobb bara i Sörmland

Om en del av de hundratusentals som idag köper illegal IPTV skiftar om till legala TV-tjÀnster skapas mera ekonomiska vÀrden. Det skriver dagens debattörer.

Om en del av de hundratusentals som idag köper illegal IPTV skiftar om till legala TV-tjÀnster skapas mera ekonomiska vÀrden. Det skriver dagens debattörer.

Foto: Isabell Höjman/TT

Debatt2024-05-04 10:15
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

MĂ„nga svenska företag Ă€r intensivt beroende av immateriella vĂ€rden, till exempel patent och designrĂ€ttigheter i industrin, programkod för datorspel samt upphovsrĂ€tt för film och musik. I Sörmland finns 27 700 jobb i företag som förlitar sig starkt pĂ„ immateriella rĂ€ttigheter. Det rör sig typiskt sett om jobb högt upp i vĂ€rdekedjan, i exportberoende företag. Dessa företag bidrar Ă€ven med 32 miljarder kronor till regionens ekonomi, i form av ökad brutto regionalprodukt.

Samtidigt finns tyvÀrr omfattande problem med immaterialrÀttsintrÄng. Om ett svenskt företag lanserar en ny möbel, som tagit lÄng tid att designa och skapa, kan det bara nÄgon vecka senare dyka upp plagiat av samma möbel som sÀljs online av illegala aktörer, ofta via Kina. Ett annat exempel Àr att nÀstan en halv miljon hushÄll i Sverige betalar för illegala IPTV-tjÀnster. För varje abonnemang gÄr pengar till den organiserade brottsligheten, medan laglydiga aktörer pÄ TV-marknaden just nu kÀmpar för sin överlevnad.

Enbart i Sörmland Ă€r det uppskattningsvis 1 690 jobb som trĂ€ngs undan av piratkopiering och varumĂ€rkesförfalskning, visar en aktuell analys av tankesmedjan ECEPR i samarbete med NĂ€tverket för en modern immaterialrĂ€tt. Det Ă€r nĂ€ra tvĂ„ miljarder kronor i ekonomiskt vĂ€rde, som trĂ€ngs undan i Sörmland av piraterna. DĂ€rmed minskar ocksĂ„ de samlade skatteintĂ€kterna med 510 miljoner kronor.

En politik som Àr inriktad pÄ att stÀrka skyddet för immateriella vÀrden kan bidra till att Sverige Äter fÄr fart pÄ ekonomisk utveckling och jobbtillvÀxt. Det Àr ocksÄ en grön tillvÀxtpolitik. Om en del av de hundratusentals som idag köper illegal IPTV skiftar om till legala TV-tjÀnster skapas mera ekonomiska vÀrden, men det sker ingen ytterligare miljöpÄverkan. En designermöbel tar inte nödvÀndigtvis mera resurser att producera, men har ett större vÀrde Àn massproducerade eller plagierade varianter. Kriminella aktörer som producerar piratkopierade möbler följer inte heller nÄgra miljöstandards, till skillnad frÄn laglydiga aktörer.

Tre viktiga förÀndringar behövs i Sverige. Till att börja med behövs fler Äklagare med expertis inom immaterialrÀtt, liksom fler insatser frÄn Polisen och Tullverket. Informationskampanjer behövs bÄde i skolor och riktade till allmÀnheten, som förklarar hur immaterialrÀttsbrott underminerar ekonomin och jobben, samtidigt som kriminella berikas. Till sist behöver det bli enklare att stoppa de illegala tjÀnsternas tillgÄng till svenska konsumenter genom administrativ blockering.

Med rÀtt reformer och ett ökat skydd för immateriella rÀttigheter kan fÀrre jobb och mindre skatteintÀkter trÀngas ut av kriminella, medan de laglydiga företagen fÄr stÀrkta möjligheter till tillvÀxt.

Nima Sanandaji
Vd ECEPR och författare av Intellectual Property, Jobs & Prosperity in the Nordic Region, 2024 Index

Sara LindbÀck
Jurist RÀttighetsalliansen och samordnare av NÀtverket för en modern immaterialrÀtt