Pandemin riskerar befästa och fördjupa många orättvisor

Inte alla har kunnat jobba hemifrån under pandemin.

Inte alla har kunnat jobba hemifrån under pandemin.

Foto: Jessica Gow / TT

Debatt2021-02-03 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste fyrtio åren har Sverige gått från att vara ett av världens mest jämlika länder till att vara ett av de länder i Europa där ojämlikheten växer som allra snabbast. En rapport från Rädda barnen visar att nästan hälften av alla barn födda vid millennieskiftet har drabbats av fattigdom någon gång under sin uppväxt. Det är oacceptabelt i ett rikt land som Sverige.

Vi behöver skapa ett samhälle som håller ihop. Idag försvårar bostadssegregationen för människor att mötas och livschanserna varierar mellan stad och landsbygd. Den djupt segregerade skolan klarar inte att ge alla elever goda förutsättningar. Och när gängen begår grova brott så är det boende i utsatta områden som betalar det högsta priset.

Nu riskerar pandemin att befästa och fördjupa de orättvisor som redan finns. När välbeställda grupper har kunnat dra ner tempot, arbeta hemifrån och kanske köpa en coronavalp så har anställda inom vård och omsorg dragit ett tungt lass och samtidigt löpt större risk att smittas av viruset. 

Trångboddhet har inneburit högre risk för smitta och enligt en ny rapport löpte personer med låg inkomst fyra gånger högre risk att dö av viruset under våren. De orättvisor som blivit så tydliga under pandemin kräver att vi gör mer för att bryta segregationen. 

Med Miljöpartiet i regering tar vi nu ett samlat grepp med en handlingsplan som rymmer 115 insatser för att bryta segregationen. Det handlar bland annat om: 

– Mer forskning för att minska hälsoklyftor och bidra till en bättre folkhälsa. 

– En socialt hållbar bostadspolitik, som underlättar för hushåll som har svårt att skaffa en bostad på marknadens villkor. 

– Satsningar för att öka likvärdighet och minska skolsegregationen, med ökat stöd till skolor med störst behov och översyn om hur vi kan få en mer blandad elevsammansättning. 

– Förstärkt brottsförebyggande arbete genom exempelvis insatser till barn även när föräldrar säger nej och ökad tillgänglighet till socialtjänstens verksamheter. 

– Mångmiljonsatsningar på kommuner, regioner och civilsamhällesorganisationer för att minska och motverka segregation. 

Vi miljöpartister kommer fortsätta att jobba hårt för att samhället ska hålla ihop och för att ingen ska lämnas utanför, oavsett kris eller vardag. Alla människor i Sverige ska ha goda livschanser och alla barn ska ha goda uppväxtvillkor. Där är vi inte idag, men det är dit vi ska. 

Åsa Lindhagen (MP)
Jämställdhetsminister med ansvar för arbetet mot segregation 

Leila Ali-Elmi (MP)
Riksdagsledamot 

Anna Wåhlström (MP)
Distriktsordförande Sörmland 

Nicklas Adamsson (MP)
Gruppledare Katrineholm 

Håkan Östlund (MP)
Gruppledare Vingåker