Ovärdigt att inte satsa på omsorgen i Katrineholm

Joha Frondelius och Kristdemokraterna i Katrineholm vill se en ökning av resurserna till äldreomsorgen.

Joha Frondelius och Kristdemokraterna i Katrineholm vill se en ökning av resurserna till äldreomsorgen.

Foto: Jimmy Persson

Debatt2020-12-12 05:22
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har vaknat, Katrineholm har vaknat! Det finns något som heter äldreomsorg! Våra äldre och behövande av vård och omsorg är lovade en god vård av kommunen och regionen enligt hälso- och sjukvårdslagen. Tyvärr har de svagaste, ofta utan en egen röst blivit föremål för besparingar som sätter ordet ”GOD” i ett väntrum på grund av personal- och bostad-/lokalbrist. Det är skrämmande att se och höra hur vi hanterar våra äldre i vårt eget land Sverige.

När vi politiker sätter arbetsvillkoren för våra medarbetare i kommunen genom en ansträngd budget så måste vi också våga se verkligheten, dag som natt, dygnet runt. Ingen dag är den andra lik. 

Visste du att demens är en dödlig hjärnsjukdom? När hjärnan i vår kropp tappar förmågan att hantera dygnet utifrån tidigare levnadsmönster behövs det personal som kan ge vård och omsorg dygnet runt, året runt! Statistik och avvikelserapporter kommer in till vård- och omsorgsförvaltningen. Ofta finns inte ekonomi för att åtgärda problemen på kort eller på lång sikt! God omsorg betyder dygnet runt, året runt. Vi har personal i Katrineholm som vittnar om omöjligheten att kunna leverera god omsorg dygnet runt.

Jag har lite svårt att förstå hur ni socialdemokrater kan spara er igenom kriser! Ett positivt årsresultat som troligen senare ska användas till investeringar, ofta annat än till personal, är inte värdigt våra barn, unga och äldre och vår personal.

Under de omständigheter som vi har i världen där pandemin sätter agendan, vill vi kristdemokrater speciellt tacka kommunens personal som visat en otrolig insats och vilja att till varje pris göra livet lättare för våra medborgare. Stort tack går till alla er som är i vård och omsorg – hemtjänst som våra äldreboenden. Ni är kommunens ”änglar”. Jag har sett ert dagliga jobb, dag som natt under denna svåra tid. Jag är oändligt tacksam för att ni finns just nu i Katrineholm. Utan er, så är vi i ett stort kaos.

Vi lyssnar till din röst.
 

Joha Frondelius (KD)

Läs mer om