Osolidariskt att sänka bränslepriserna

Staten ska inte subventionera fossilbränslebilar.

Staten ska inte subventionera fossilbränslebilar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2022-03-18 21:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att i dagsläget komma med förslag som sänker de svenska bränslepriserna är indirekt ett sätt att upprätthålla den ryska aggressionen mot Ukraina; Ryssland kan därmed fortsätta finansiera sitt vidriga och oförsvarliga krig i takt med att oljepengarna strömmar in. Regeringens utspel, för att inte tala om de mer långtgående förslag som kommer från övriga oppositionspartier, riskerar att stärka den ryska krigsmaskinen och förlänga kriget.



Att sänka bränslepriserna hotar att bli en osolidarisk handling mot Ukraina eftersom efterfrågan på drivmedel hålls uppe med statligt svenskt stöd, vilket gör att Ryssland kan fortsätta att pumpa ut olja och därmed stärka sin krigskassa. 

Istället för att mitt under brinnande klimatkris subventionera oförändrad och kanske till och med ökad fossilanvändning – det senare skulle kunna bli resultatet av de ännu kraftigare sänkningar av bränslepriset som föreslås från övriga oppositionen – måste låginkomsttagare och andra utsatta grupper i Sverige kompenseras på annat sätt.



Miljöpartiet har gått ut med förslag som innebär att satsningar görs för att mildra situationen för de som drabbas hårdast – utan att föreslå sänkningar av bensin- och dieselpriserna. Det handlar exempelvis om skattesänkningar för de som bor på landsbygd och där vårt förslag ger 4 000 kronor per person, ett stödpaket till jordbruket för att stötta den inhemska livsmedelsproduktionen och inte minst den nödvändiga omställning som måste ske inom jordbruket, samt förslag på att energieffektivisera i såväl Sverige som EU. 

Det viktiga i dagsläget är att det stöd som betalas ut hittar rätt och går till de grupper i samhället som är mest utsatta, att ge 1 000 kronor i ersättning till alla som äger en bil är definitivt inte en sådan åtgärd. Dessa pengar borde snarare gå till att hålla låginkomsttagare och utsatta verksamheter i samhället så skadeslösa som möjligt. 



Det är en svår tid vi lever i. Vill vi vara solidariska med Ukraina, och med människor i vårt eget land som har det svårt, utan att spä på den globala uppvärmningen måste vi också våga lägga fram förslag som ser till helheten. Sorgligt nog verkar det bara vara Miljöpartiet som gör det i dagsläget.



Nicklas Adamsson (MP)
Gruppledare för Miljöpartiet de gröna i Katrineholms kommun