Omställningen kan lyfta landsbygden

Skogen är viktig för klimatet och den biologiska mångfalden. Uttag från den måste göras med respekt för dessa värden.

Skogen är viktig för klimatet och den biologiska mångfalden. Uttag från den måste göras med respekt för dessa värden.

Foto: Lotta Gometz

Debatt2021-03-20 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljöpartiet driver på för en snabb omställningen bort från den fossilberoende ekonomin. Vi vill att Sverige ska fortsätta utvecklas ekologiskt, socialt och ekonomisk. Vi tror att landsbygden får en nyckelroll i denna omställning, vilket kan bli ett lyft, om det görs hållbart.



Landsbygden är central för varor och tjänster som mat, vatten, trä, förnybar energi och turism som vi behöver vare sig vi bor i staden, i småorter eller på landet. 

Skogen har en stor betydelse för klimatet och den biologiska mångfalden. Skogen binder kol i träd och mark men är också en källa till förnybara bränslen, och därmed viktig för omställningen till ett fossilfritt samhälle. Regeringen har skärpt den så kallade reduktionsplikten, som ökar andelen biobränsle i bensin och diesel. Det kommer öka efterfrågan på råvaror från skog och åker till förnybara bränslen. 



Skogen är den naturtyp i Sverige som har flest hotade arter. Vi i Miljöpartiet verkar för ett hyggesfritt skogsbruk och vi vill använda ekonomiska styrmedel för att göra det gynnsamt för markägare att skydda, vårda och återställa natur. Skogen är en viktig källa för råvaror men vårt uttag av resurser måste ske i samklang med att vi värnar de biologiska och sociala värdena.

Sörmlands lantbrukare ligger i framkant när det gäller ekologisk odling och naturbete för nötdjur och får. Det är viktigt för att bin, fjärilar och andra insekter ska kunna leva. Men mer kan göras för att få ett långsiktigt hållbart jordbruk och Miljöpartiet verkar både i EU-parlamentet och i riksdagen för att jordbruksstödet ska riktas mer mot att ställa om till ett klimatsmart jordbruk. Vi vill se en utveckling av nya metoder som ökar den biologiska mångfalden, ger odling av förnybara bränslen och ökar kolinlagringen i marken. 



I kommunernas inköp till skolor och äldrevård driver vi på för att öka andelen ekologisk och närodlad mat. Vi vill också se ett riktat stöd till "reko-ringar" så att fler ringar kan startas. Det ger fler småskaliga matproducenter möjlighet att få avsättning för sina produkter.

Det ligger i Miljöpartiets kärna att motverka klyftor i samhället. Det är farligt när individer och grupper lämnas utanför eller ställs mot varandra. Vår utgångspunkt för omställningen till ett grönare samhälle är att den ska bidra till fortsatt utveckling, och en ökad efterfrågan av produkter och tjänster från landsbygden. Ett lyft för oss alla, vare sig vi bor på landsbygden eller i staden.


Hans Wrådhe
Landsbygdsambassadör för Miljöpartiet Sörmland, boende i Flen