Omöjligt att spara på skolan

Vad tror du att det kommer att kosta att försörja, utbilda och fixa jobb till ungdomar som inte klarar skolan? Det frågar Henrik Fitinghoff.

Vad tror du att det kommer att kosta att försörja, utbilda och fixa jobb till ungdomar som inte klarar skolan? Det frågar Henrik Fitinghoff.

Foto: Axel Hilleskog

Debatt2023-10-31 20:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Politiker bevisar ständigt sin oförmåga att räkna med den mest rudimentära matematiken. Välfärd blev under 1980-talet föremål för ett nytt ekonomiskt tänk, det som sedermera kom att kallas New Public Management. Tanken var att konkurrensutsätta vård, skola och omsorg, samt strypa inflödet av pengar. Medborgaren skulle vara ”kund i välfärden”.

Det var inte nödvändigtvis helt fel, men det är åtminstone 15 år sedan denna modell gick helt överstyr. I skolans värld är det så oerhört uppenbart att besparingar numera bara är en kostnad. Jag ska ta två exempel. 

Om vi rundar av lite siffror från Skolverket så är det ungefär 120 000 elever som går ut nian varje år. Detta är den skola som alla svenska barn och ungdomar måste gå enligt skollagen, sedan ska du vara en godkänd samhällsmedborgare. I praktiken måste alla gå minst tre år till för att få ett ordentligt jobb. 

Du kan kanske få något jobb om du gått ut nian med godkända betyg i svenska, engelska och matte, men har du inte det är du i princip rökt. Av 120 000 elever var det förra året 17 200 som misslyckas med att få ihop betyg så de kommer in på gymnasiet. Tjejer och killar som av olika skäl inte får samhällets ok-stämpel i baken och kan välja sin framtid. Alltså 17 200 bara förra året.

Vad tror du att det kommer att kosta samhället i reda pengar att försörja, utbilda och fixa jobb till dessa ungdomar? 

Exempel två är de barn och unga som hamnar i kriminalitet. I en rapport från 2012 uppskattar Ingvar Nilsson och Eva Lundmark Nilsson att den totala kostnaden för en gängkriminell under 15 års tid kostar samhället nära 24 miljoner kronor, den siffran är inte lägre idag. och lidandet för dessa barn och unga kan inte mätas i pengar. 

Skolan är inget heltäckande vaccin, men i princip alla verkar vara överens om att tidiga insatser och en fungerande skolgång är den säkraste biljetten in i majoritetssamhället. 

Därför skulle jag vilja se en beräkning på hur mycket en besparing på skolan egentligen kostar?

Det finns inga besparingar att göra på skolan. Utbildning är en investering som kommer att betala av sig. Skolan ska skapa skattebetalare. Och skolan skulle behöva mer resurser för att kunna skapa mer intäkter och färre utgifter för samhället. 

Tänk på det, nästan gång en politiker säger att de tänker göra en besparing på skolan. För det är du och jag och våra barn som får betala. Förhoppningsvis bara med pengar.

Henrik Fitinghoff
Henrik Fitinghoff