Öka tryggheten för småföretagare


Charlotte von Sydow, vd Visma spcs och Boo Gunnarson, företagarexpert Visma spcs, anser att trygghetssystemen behöver omfatta företagare bättre än de gör idag.

Charlotte von Sydow, vd Visma spcs och Boo Gunnarson, företagarexpert Visma spcs, anser att trygghetssystemen behöver omfatta företagare bättre än de gör idag.

Foto: Privat

Debatt2024-07-19 04:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen meddelade regeringen att kampen mot inflationen är vunnen. Men arbetslösheten fortsätter stiga och lågkonjunkturen väntas fortsätta till och med 2025. Regeringen spår dock en återhämtning i ekonomin och skiftar nu fokus till att hålla inflationen i schack och göra Sverige rikare.

Av Sveriges cirka 1,2 miljoner företag består 97 procent av småföretag och fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Småföretagen bidrar också med var tredje skattekrona till kommunerna. Bra då att regeringen vill minska regelkrånglet och göra det enklare att vara företagare.

Men eftersom nyföretagandet är det lägsta på ett decennium och antalet konkurser inte varit högre sedan 90-talet behövs kraftfullare åtgärder än slopade krav på papperskvitton. Sex av tio svenskar upplever dessutom att företagare har sämre anställningsvillkor än anställda.

Vi som träffar tusentals småföretagare varje år vet att många av dem faller mellan stolarna när trygghetssystemen är utformade för fastanställda. Frilansare, företagare och alla de som kombinerar företagande med anställning riskerar en orimligt låg ersättning vid sjukdom eller föräldraskap.

Det nuvarande regelverket innebär att företagare, utöver den finansiella risken med att starta företag, missgynnas av hur våra gemensamma trygghetssystem ser ut. Det avskräcker naturligtvis människor från att våga satsa på företagande.

För att fler nya företag ska skapas måste det vara lika tryggt att bedriva företag som att vara anställd. Därför har vi tagit fram fyra förslag på hur Sörmlands riksdagsledamöter kan driva på regeringen för att få ännu fler livskraftiga företag och säkra välfärden:

Anpassa sjukförsäkringen
Egenföretagare behöver en anpassad sjukförsäkring som gör det möjligt att kombinera arbete och sjukskrivning.

Stärk arbetslöshetsförsäkringen
Om företagandet inte går som planerat behövs en arbetslöshetsförsäkring som ger lika bra stöd som den för anställda.

Rättvis föräldraförsäkring
Anpassa föräldraförsäkringen så att den är tillgänglig och rättvis även för egenföretagare.

Gör det enkelt att pensionsspara
Säkerställ att egenföretagare har alternativ för att spara till pension genom skattelättnader eller statliga stödsystem.

Om Sverige ska bli rikare behöver trygghetssystemen förbättras, så att de som skapar landets nya arbetstillfällen inte straffas när de blir arbetslösa, sjuka, får barn eller av annan anledning inte kan arbeta. Det skulle samtidigt stimulera företagande, skapa nya jobb och vända konjunkturen.