Oansvarigt att återuppta bandyspel mitt i pandemin

Bandyförbundets och Katrineholms Bandys svängning om spel är farlig, menar skribenten.

Bandyförbundets och Katrineholms Bandys svängning om spel är farlig, menar skribenten.

Foto: Tomas Nilsson

Debatt2020-11-13 05:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mitt i en brinnande pandemi som folk dör i varje dag ger Katrineholms Kommun tillåtelse att bedriva tränings- och matchverksamhet. Detta trotts att det går emot Folkhälsomyndighetens (FHM) och Region Sörmlands rekommendationer.
Detta trotts att det är en tydlig ökning med positiva personer med Covid-19. 

Torsdag 5/11: FHM tillsammans med region Sörmland kommer ut med nya råd till allmänheten för att minska smittspridningen av Covid-19 relaterat till den ökning man ser i länet. Där avråder man folk att närvara på bland annat träningar och matcher.

Torsdag kväll 5/11: Katrineholm Bandys styrelse har ett extrainsatt möte på grund av de nya råden från FHM och Region Sörmland. På mötet beslutar man att följa råden och man helt pausar matcher och träningar för P17-, U-, och A-lag under nuvarande restriktioner. I beslutet betonar man att detta är en prövande tid och att vi alla måste hjälpas åt med att ta ansvar. 

Fredag 6/11: Svenska Bandyförbundet svänger i sin tidigare definition om att Bandyallsvenskan inte ska klassas som en yrkesutövande sport. Nu klassas den, precis som Elitserien, som en yrkesutövande sport. Detta trots att det endast är ett fåtal som har bandy som enda sysselsättning. 

Fredag 6/11: Katrineholm Bandy går ut med att man återupptar träningar och att matcher kommer spelas eftersom att även Bandyallsvenskan nu klassas som en yrkesutövande sport. Man skriver att man fortsätter följa rekommendationerna och att max 50 personer får närvara.

Mitt i en brinnande pandemi tillåter man att spelare från andra regioner ska komma hit och i värsta fall ta med smitta hit eller ta med smitta härifrån för att sedan belasta andra regioner.

Mitt i en brinnande pandemi ändrar man definitioner för att kunna kringgå rekommendationerna för att bromsa den pandemi som tagit mer än 6 000 liv i Sverige och över 1,2 miljoner i världen. 

Till Katrineholms Bandy, Katrineholms Kommun och Svenska Bandyförbundet vill jag säga: 

Restriktionerna är ingen meny där man får välja vilka delar man vill ha. Det är de råden som, tillsammans med sunt förnuft, ska hjälpa den redan utslitna och tungt belastade sjukvården att klara av en till våg. Det är de råden som ska bromsa smittspridningen mellan hushåll, kommuner och regioner. 

Som en som sett insidan av sjukhusväggarna är jag ganska övertygad om att detta tas emot som ett slag mot mitt och mina kollegors masktäckta ansikten. 


Sofi Tyllström
Undersköterska