Nu höjer vi pensionerna

Debatt 20 april 2022 20:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag lever omkring 300 000 pensionärer i Sverige med låg ekonomisk standard. Det är den högsta siffran i Norden.

Vänsterpartiet har arbetat länge för att höja de lägsta pensionerna i Sverige och att reformera pensionssystemet så att den som går i pension får en anständig inkomst att kunna leva på. Vi i Vänsterpartiet är nu väldigt glada över att kunna presentera förbättringar för de sämst ställda pensionärerna och att ett konkret förslag nu är på plats.Vänsterpartiets förslag på garantitillägg ger en halv miljon pensionärer 1 000 kronor mer i plånboken redan i höst. I snitt kommer en miljon pensionärer att få 750 kronor mer i plånboken.

I Sörmland kommer Vänsterpartiets förslag att ge 33 288 pensionärer mer pengar i plånboken. I Katrineholm handlar det om 3 959 personer. I Vingåker cirka 1 100 personer och i Flen 2 471 personer.

Väldigt många har jobbat och slitit ett långt arbetsliv men ändå blir pensionen så låg att ekonomin inte går ihop. Därför är vi glada för den här reformen. Nu hoppas vi att fler pensionärer får pengar kvar i slutet av månaden. Det handlar om respekt för dem som har byggt landet.Vänsterpartiets förslag om ett garantitillägg gör stor skillnad för de med låga pensioner. En majoritet av dem som kommer att få 1000 kr mer skattefritt varje månad i pensionshöjning om förslaget går igenom i riksdagen är kvinnor. Många med en bakgrund inom vård- och omsorg, lokalvård eller handel. Garantitillägget minskar pensionsgapet mellan män och kvinnor och är därför även en viktig jämställdhetsreform.

Tyvärr finns det krafter som motsätter sig Vänsterpartiets pensionsreform och förslaget är inte säkrad än i riksdagen. Högerlobbyister från olika organisationer försöker aktivt påverka och motarbeta förslaget. De måste svara på frågan varför man vill hålla 300 000 pensionärer kvar i ekonomisk utsatthet där pensionen inte räcker till månadens slut. Alla partier säger sig värna pensionärerna och vilja höja pensionerna. Nu när Vänsterpartiets förslag är på plats så är det upp till bevis för övriga riksdagspartier att visa att man menar allvar.Tony Rosendahl (V)
Gruppledare Vänsterpartiet Katrineholm


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa