Nollvision mot vräkning av barnfamiljer

Antalet vräkningar i Sverige minskade under 2022 men fördubblades i Katrineholm enligt P4 Sörmland.

Antalet vräkningar i Sverige minskade under 2022 men fördubblades i Katrineholm enligt P4 Sörmland.

Foto: Martina Holmberg/TT

Debatt2023-06-05 20:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Antalet vräkningar i Sverige minskade under 2022 men fördubblades i Katrineholm enligt P4 Sörmland. Den här bilden bekräftas även av Katrineholms Kommunala bostadsbolag KFAB i ett reportage i Katrineholms Kuriren den 4.e april.

Kronofogden fick under 2022 in 41 ansökningar om vräkning i Katrineholm. 23 genomfördes. Sju barn berördes i samband med fjolårets vräkningar i Katrineholm. Inga barnfamiljer har dock vräkts i allmännyttan enligt KFAB.

Vi ser idag att grupper som har haft det tufft ekonomiskt har fått det ännu tuffare, men det har även tillkommit fler grupper som på grund av den ekonomiska utvecklingen i samhället har fått det ekonomist kärvare. Fler riskerar därmed att hamna i en situation med hot om vräkning.

En förklaring till att antalet vräkningar har minskat i övriga landet kan, enligt Kronofogden, vara att det vräkningsförebyggande arbetet har trappats upp. Därför behöver det förebyggande arbetet i Katrineholm stärkas. KFAB har ett samarbete med Socialförvaltningen sen många år tillbaka men den behöver stärkas och utvecklas. Likaså samarbetet med de privata hyresvärdarna. Vi saknar idag en uttalad ambition från politikens sida att arbeta för en nollvision mot vräkning av barnfamiljer.

Socialstyrelsen och Barnombudsmannen menar att kommunerna ska arbeta med fasta rutiner, uppföljningar och förebyggande arbete med ekonomisk rådgivning för att förhindra att barnfamiljer vräks. Kronofogdemyndigheten har tagit fram ett metodstöd som visar hur man kan arbeta vräkningsförebyggande. I en nollvision kan man infoga dokumenterade rutiner, en handlingsplan, en särskild person som hyresvärden alltid kan kontakta samt metodstöd enligt kronofogdens modell.

Just nu pågår även utredningen ”Uppsägning av hyresgäster som begått brott” som ska ”se över den hyresrättsliga regleringen kring uppsägning av hyresavtal” i fall där hyres¬gästen, eller någon som denne ansvarar för, begått brott i lägenheten eller i närområdet”. Det betyder i praktiken att om förslaget går igenom så inför man en kollektivbestraffning där hela hushållet kan vräkas oavsett om övriga som bor där är oskyldiga. Det betyder att Sverige överger en viktig rättsprincip där den enskilde döms var vad hen gjort, inte vad någon annan gjort. Fler barnfamiljer riskerar därmed att vräkas.

Vi vill värna barnens rätt till ett tryggt boende. Därför har Vänsterpartiet i Katrineholm skrivit en motion om att inför en nollvision mot vräkning av barnfamiljer som vi hoppas ska antas av Katrineholms kommunfullmäktige.