Ju mer vi säljer bort desto mindre styr vi utvecklingen

En del av Pumpenområdet.

En del av Pumpenområdet.

Foto: Erica Johansson

Debatt2024-09-22 10:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Katrineholms Kommun äger idag väldigt få strategiska tomter i centrum och har tidigare sålt ut både gamla brandstationen, en del av torget och Kvarnbacken. Nu gör man sig även av med Gullvivan.

Gullvivans utveckling hänger ihop med området Triangelns utveckling och vi har en pågående medborgardialog om centrums framtida utveckling där kommunens invånare har möjlighet att lämna in synpunkter. Nu förbigår vi den processen genom att i detta läge avyttra Gullvivan till privata byggintressenter.

Det betyder också att kommunen frångår ett strategiskt tänk där Gullvivan i framtiden hade kunnat användas för så många fler ändamål än enbart bostäder. Möjligheten för att i framtiden kunna bygga allmännyttiga bostäder centralt försvinner också när kommunen inte längre har rådighet över fastigheten.

Det hade varit klokare att behålla Gullvivan i kommunalt ägo och tagit sig tid att ta ett strategiskt grepp över hur vi bäst hade kunnat utveckla fastigheten för kommuners framtida behov vad gäller bland annat verksamhetslokaler, samhällsservice, träffpunkter för kommunens invånare, grönområden och allmännyttiga bostäder.

När alltmer av de strategiska tomterna i kommunen säljs bort, desto mindre möjlighet har vi att styra utvecklingen. Risken blir att vi i framtiden kan stå med hundratals tomma bostäder och inga tomter för övrig verksamhet. 

Befolkningen i Katrineholm har minskat de senaste åren och det uppblåsta målet om 40 000 invånare till 2030 som majoriteten har satt behöver kraftigt justeras nedåt. Idag bor totalt 34 261 invånare i Katrineholms kommun. Det saknas alltså 5 739 personer för att nå målet. Det betyder att vi behöver ha en befolkningsökning på cirka 1 148 personer per år fram till 2030 för att nå målet.

En ganska orealistisk förhoppning. Att tro att en ökad marknadsföring i Stockholm av Katrineholm som en pendlarort kommer att bidra till en lösning är en ganska naiv förhoppning. Endast en satsning på våra skolor, vår omsorg och vår kommunala välfärd och arbetstillfällen kommer förhoppningsvis ge resultat.

Nu när kommunen har köpt området Pumpen, ett beslut som jag ställde mig bakom i kommunstyrelsen, så låt inte det området och de möjligheter det ger glida oss ur händerna genom att enbart fokusera på bostäder och sen sälja marken vidare till privata byggintressen. 

Ha is i magen, tänk strategiskt, utarbeta en plan för Pumpen området och gå varsamt fram. Nu behöver vi först och främst utreda hur markförhållandena ser ut och därefter utarbeta planen för hur vi bäst utvecklar området.

Tony Rosendahl, gruppledare Vänsterpartiet