Monumentet Järvenskolan imponerar inte

Joha Frondelius (KD) är kritisk till Katrineholms storskola Järvenskolan.

Joha Frondelius (KD) är kritisk till Katrineholms storskola Järvenskolan.

Foto: Alice Staaf

Debatt2022-11-16 21:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter ett besök på Katrineholms nya stolthet Järvenskolan sjönk mina förhoppningar något. 

Modern arkitektur hör inte riktigt hemma i grundskolor. Hur tänkte de ansvariga för bygget? Hur ska den praktiska vardagen för elever och personal fungera? Ska skolan fungera utifrån behov och resultat eller är det mest ekonomin som styr? Nu har vi storskolan som kommer stå där i evigheter.

Vår rundvandring gav intrycket av att luften stod stilla i skolan. Det luktade "svett" i en ny modern ventilerad byggnad som ska vara byggd för 1 300 grundskoleelever. Vi har läst om misstaget att det inte beställdes någon kylning av luften! Riktigt varma dagar i en modern nyinvigd skola med mycket fönster, ja då får eleverna gå hem! Det blir för varmt.

Skolans nya ämneslokaler är byggda med fönster in mot korridorerna. Det kan bara betyda att nyfikna elever tittar in och stör uppmärksamheten under pågående lektion.

I lokalerna för hemkunskap fick de moderna vinklade rummen helt fel nytta. Väggar skymmer insyn av elever för lärare. Det verkar som utbildade erfarna lärare glömdes bort i planeringen. Det har redan förekommit kompletteringar  som exempelvis med fler diskmaskiner och hängkrokar på väggen för handdukar m.m.

De flesta eleverna som jag frågade om hur de trivdes i skolan var nöjda hittills. Men det saknas utrymmen för "att hänga på", att umgås och göra nåt på ledigheterna under skoldagarna. Kunde själv konstatera att många satt på golvet i exempelvis den stora öppna salen med den stora "trappen". Mycket ljud uppstår när många samlas. Det måste trötta ut kunskapshungriga elever och personal.

Det uppstår en stor strimma hopp när jag träffar seniorlärare som: Hasse, Mats och Torgny med flera. Enormt rutinerade duktiga lärare med lång erfarenhet som är en del av kommunens "guldägg" för elever och anhöriga. Utan dessa seniorlärare saknas dessutom viktiga mentorer för nya lärare. 

Att se Hasse i aktion som musiklärare under en lektion gör mig varm av stolthet. Vilket proffs Hasse är. Snart fyrtio år i tjänst i Katrineholm. Sluta inte jobba Hasse! Alla elever behöver dej och dina fantastiska arbetskompisar under många år.

Modern skola mitt i stan kommer inte attrahera nya utbildade lärare för att det är just en ny byggnad. Det som attraherar lärare är bra chefer, bra kollegor och rätt lön utifrån arbetstyngd. 

För 8 år sedan slog Nyköpings kommuns samman sina högstadieskolor till en enda storskola. Den är ett av bevisen varför jag personligen inte tror det var rätt att bygga Katrineholms skolmonument i för 1 300 elever.

Joha Frondelius
Kristdemokraterna