Mer tid med familjen för vanligt folk

Familjeveckan kompletterar föräldraförsäkringen och ger arbetande föräldrar bättre möjligheter att stötta sina barn under skolåren, skriver företrädare för Socialdemokraterna, Kommunal och IF Metall.

Familjeveckan kompletterar föräldraförsäkringen och ger arbetande föräldrar bättre möjligheter att stötta sina barn under skolåren, skriver företrädare för Socialdemokraterna, Kommunal och IF Metall.

Foto: Martina Holmberg / TT

Debatt2021-10-17 21:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Höstlovet är runt hörnet, och medan många ser fram emot att få tillbringa tid med barnen har andra ett svårt pussel att lägga. Det gäller inte minst kvinnor i arbetaryrken, där nästan varannan arbetar i skift eller på schema.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen föreslår en familjevecka för att alla ska få mer tid med sina barn, inte bara de som kan kompa, flexa och jobba på distans. 

Många föräldrar upplever att det är svårt att förena familjeliv med arbetsliv. Barn behöver dock sina föräldrar, oavsett vad de jobbar med – och föräldrar vill vara med sina barn, oavsett vilket jobb de har.  

Undersköterskan, butiksbiträdet och bussföraren jobbar vardag som helg och dag som kväll. De kan inte gå tidigare för att hinna med ett utvecklingssamtal, eller jobba hemifrån när förskolan har planeringsdag. De behöver vara på plats för att vården ska fungera, för att affären ska vara öppen och för att varorna ska levereras i tid. 

Är man dessutom en ensamstående förälder så kan det vara extra svårt att balansera vardagen mellan arbetet och barnen. Man kommer andfådd till föräldramötet eller uteblir helt, då man helt enkelt inte hinner med. 

Syftet med Socialdemokraternas familjevecka är att göra heltidsarbete möjligt för alla familjer, även de som har svårt att få vardagen att gå ihop. Familjeveckan innebär att föräldrar som jobbar kan ta ut tre extra dagars ledigt om året. Dessa dagar kan tas ut under skollov, studiedagar eller andra viktiga tillfällen. Är man ensamstående så får man sex dagar att ta ut.

I Sörmlands län skulle 39 000 föräldrar få mer tid för sina barn.

Familjeveckan kompletterar föräldraförsäkringen och ger arbetande föräldrar bättre möjligheter att stötta sina barn under skolåren genom att kunna vara tillsammans med barnen under lov och studie­dagar eller genom att få ledigt från arbetet för att delta i sina barns utvecklingssamtal på skolan eller förskolan.

Familjeveckan är en rättvishetsreform och en frihetsreform för vanligt folk. Så tar vi Sverige framåt tillsammans.   

Sofia Amloh
Socialdemokratisk riksdagsledamot Sörmland 

Catarina Eriksson
Avdelningsordförande Kommunal Öst

Sandra Ekholm
Vice ordförande IF Metall Sörmland