Mer pengar till föreingslivet i Katrineholm

Idrottsplatserna i våra kransorter har stor betydelse för folkhälsan och sammanhållningen på orten skriver Anneli Hedberg (S).

Idrottsplatserna i våra kransorter har stor betydelse för folkhälsan och sammanhållningen på orten skriver Anneli Hedberg (S).

Foto: Rebecka Jonsson

Debatt2022-05-23 21:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Joha Frondelius, som tillsammans med mig och nämndens förste vice ordförande ingår i den idrottsstrategiska gruppen, kommer inte med några förslag när vi träffas och möts i gruppen utan försöker istället tillsammans med sin partigrupp plocka politiska poäng i en insändare.

Vem som ska sköta gräsplaner utanför Backavallen är avtalat mellan kommunen och de föreningar som äger och/eller nyttjar dem och bidragen är anpassade därefter. En förening med egen anläggning har ett bidrag för att sköta planen och betalar då ingen planhyra som föreningar som hyr på Backavallen gör. Vi har i nämnden varit helt överens om det nu gällande bidragssystemet.

Det är ett omfattande uppdrag att äga och sköta sin egen anläggning, det kräver tid, utrustning och kunskap. Idrottsplatserna i våra kransorter har stor betydelse för folkhälsan och sammanhållningen på orten. Förra helgen när jag var i såväl Valla som i Björkvik var det full aktivitet på IP, vilket visar på behovet av fungerande anläggningar.

Så det är verkligen en vardagsfråga och inte en partipolitisk valfråga som KD försöker klä på mig. Vardagsfrågorna arbetar service- och teknikförvaltningen med varje dag, och vid behov med stöd från politiken. Ett exempel på detta kommer att presenteras inför nästa sammanträde med Service- och tekniknämnden.

Kanske blandade Joha ihop detta med den genomtänkta gemensamma skrivelsen från RF-SISU och 23 idrottsföreningar som skickats till kommunen och oss politiska partier? Skrivelsen som tar sikte på långsiktiga idrottsstrategiska frågor och som kommer att vara beroende av vilket eller vilka partier som får väljarnas stöd att leda Katrineholm nästa mandatperiod.

Flera av de frågor som föreningarna driver måste hanteras i samband med kommunens budget kommande år och då är höstens val avgörande för idrottsrörelsen.

Flertalet av tidigare gemensamma eller enskilda önskemål från föreningslivet är genomförda, och mer därtill, under ledning av nuvarande styrande majoritet. Detta trots att KD med flera ibland röstat nej till genomförda investeringar som idrotten så väl behöver.

Från Socialdemokraterna går vi bland mycket annat till val på ökade föreningsbidrag till samtliga bidragsberättigade föreningar i Katrineholm och vi ser fram emot en fortsatt bra samverkan med föreningslivet som är så viktigt för tryggheten, folkhälsan och sammanhållningen i hela kommunen.

Anneli Hedberg (S)
Ordförande Service- och tekniknämnden