Med missnöjesröster kan demokratier demoleras

Debatt 30 mars 2022 20:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra veckan var det 89 år sedan nazisternas första koncentrationsläger, Dachau, öppnade utanför München. De första fångarna var Socialdemokrater, kommunister och homosexuella; vanliga människor med fel åsikter eller fel sexuell läggning. Under de tolv år Dachau var i bruk passerade 200 000 fångar lägret. Minst 30 000 av dem dog där. 

 

Tyskland hade 10 miljoner arbetslösa i januari 1933, som en följd av den stora depressionen, som hade startat på Wall Street fyra år tidigare. Stor arbetslöshet och ekonomisk kris leder till folkligt missnöje med etablissemanget och öppnar upp för populistpartier med nationalistiska åsikter att få makt. Det finns mycket forskning kring detta och vi har sett det i Sverige efter finanskrisen kring 1990 när Ny demokrati blev invalda i riksdagen och efter finanskrisen 2008 när SD dubblade sina röster och kom över fyraprocentsspärren. 

 

Den sittande tyske rikskanslern Kurt von Schleicher avgick den 28 januari 1933. Von Schleichers avgång gjorde att Hitler kunde bli utnämnd till rikskansler efter att ha bildat vad man kallade en ”nationell” regering, bestående av nationalsocialister och andra tysknationella. Här kan man dra paralleller till vad som hänt i till exempel USA med Donald Trump, i Ryssland, i Ungern och i Brasilien med Jair Bolsonaro: demokratier som har använt sin demokratiska makt för att rösta fram antidemokratiska nationalister som inifrån demonterar demokratierna. Sanningen är alltid det första offret – vi ser det dagligen i Ryssland och 75 procent av republikanerna i USA tror fortfarande att valet 2020 var riggat. 

Den 27 februari 1933 brinner det tyska riksdagshuset. Detta ses som helt avgörande för nazisternas maktövertagande, då Hitler krävde mer makt för att hantera den kommunistiska konspiration som nazisterna hävdade låg bakom branden. 

 

Den 5 mars 1933 var det nyval i Tyskland och nazistpartiet NSDAP fick 43,9 procent av rösterna. Den 23 mars röstas den så kallade Fullmaktslagen igenom som ger Hitler möjlighet att stifta lagar i strid med konstitutionen och utan riksdagens eller presidentens godkännande. Där och då upphör Tyskland att vara en demokrati och Adolf Hitler blir landets diktator. 

Den 1 april 1933 uppmanar nazisterna en bojkott av judiska butiker och judar förbjuds att inneha offentliga positioner. Den 2 maj förbjuder Hitler fackföreningar i Tyskland. Den 10 maj har nazisterna bokbål i Berlin, där “utvalda” författares verk bränns. Så dödar man opposition och oliktänkande. 

 

Andra världskriget och förintelsen är en av de mörkaste händelserna i mänsklighetens historia och det hade aldrig kunnat ske om inte miljoner människor hade missnöjesröstat på ljugande nationalister. Vill vi leva i ett samhälle där sanningen, fakta och forskning får stå tillbaka för den som skriker högst? Det är mindre än ett halvår kvar till valet. Använd inte din demokratiska rättighet för att göra Sverige mindre demokratiskt.

 

Linus Larsson
Före detta kommunpolitiker i Vingåker numera oberoende debattör


 
 
 
 
 
 
Läs mer!

Debatt: Nu måste vi stärka Sveriges grundlag

Nu måste vi stärka Sveriges grundlag

Insändare: Käbbel och tjafs om medelklassens plånböcker

Käbbel och tjafs om medelklassens plånböcker
Visa fler
Ämnen du kan följa