Erfarenheterna av pandemin och det just nu aktuella osäkra omvärldsläget, visar på vikten av god krisberedskap. För den enskilde innebär det bland annat att det är viktigare än någonsin att försäkra sin lön genom medlemskap i en a-kassa. Det bör alla sörmlänningar ha i åtanke nu när arbetslösheten sjunker i länet.
Ett tydligt tecken på att coronapandemins grepp om samhället har lättat är att antalet personer i Sörmland som tar emot ersättning av a-kassorna har minskat markant. Under de senaste två åren har nivån av ersättningsmottagare i hela landet varit mycket hög. Men under det sista kvartalet 2021 gick antalet som fick ersättning från a-kassan i Sörmland ned med hela 31 procent jämfört med motsvarande kvartal året innan.
När färre sörmlänningar behöver dra nytta av sin a-kassa är det ändå viktigt att de fortsätter att vara medlemmar. De som ännu inte har gått med behöver också överväga att ta steget för att försäkra sin inkomst för framtiden.
Genom att vara medlem i en a-kassa skyddar du dig mot oförutsedda händelser i arbetslivet, på samma sätt som när du försäkrar ditt hus eller din bil. I likhet med en hemförsäkring behöver du vara försäkrad i en a-kassa innan olyckan har skett – innan huset brinner eller innan du har förlorat arbetet. Med a-kassan får du en ekonomisk grundtrygghet medan du ställer om till ett nytt arbete.
Den som är medlem i en a-kassa kan få upp till 80 procent av sin tidigare lön i ersättning vid arbetslöshet. Som högst kan man få 26 400 kronor per månad före skatt. Det kan jämföras med den betydligt lägre grundersättningen på upp till 11 220 kronor i månaden som den som inte är medlem i en a-kassa kan ansöka om. Det är alltså stor skillnad att vara medlem i en a-kassa jämfört med att inte vara det.
A-kassan skapar emellertid inte bara trygghet för den enskilde som drabbats av arbetslöshet. Den är också viktig för ekonomin genom att den upprätthåller enskildas konsumtionsförmåga i tider av ökande arbetslöshet och verkar på så sätt stabiliserande.
Olika kriser drabbar arbetsmarknaden på olika sätt. Det går inte att förutse vem som riskerar att stå utan jobb och när. Lika lite kan vi veta hur olika delar av landet påverkas. Vad vi däremot kan vara säkra på är att ju tryggare invånarna är, desto bättre rustat är Sörmland.
Harald Petersson
Ordförande Sveriges a-kassor
Tomas Eriksson
Kanslichef Sveriges a-kassor