Mäns våld mot kvinnor kan stoppas med lokala insatser

Hur kan vi i Vingåker och Katrineholm förhindra det våld som vänds mot kvinnor?

Hur kan vi i Vingåker och Katrineholm förhindra det våld som vänds mot kvinnor?

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2021-04-27 05:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste tre veckorna har fem kvinnor blivit mördade av män de haft en nära relation till. För tre veckor sedan levde dessa kvinnor. Idag står deras och anhöriga i sorg. Vi kan inte längre se på mäns våld mot kvinnor, vi måste göra något – nu!



På Kvinno- och Tjejjouren Miranda möter vi dagligen kvinnor vilka är eller har varit utsatta för våld av sin manlige partner. Våldet de berättar om hade i flera fall kunnat sluta med döden. Vi behöver lyssna på dessa kvinnor, och lära oss av deras berättelser. Vi behöver ta deras vittnesmål på allvar.

Viktigt att komma ihåg gällande våld i nära relation, är att dessa män inte börjar bruka våld som vuxna. Det börjar långt tidigare, inte sällan i deras första kärleksrelationer på högstadiet. Enligt BRÅ har nästan var fjärde ung tjej (16-24 år) utsatts för våld i en kärleksrelation. 

Detta kan vi se även i Katrineholm och Vingåker. Dels möter vi unga tjejer som vittnar om detta, men vi hör också vuxna kvinnor berätta om hur deras första relation som tonåring innehöll samma våld som hon upplever idag som vuxen. För att förhindra mäns våld mot kvinnor, behöver vi alltså börja med att motverka pojkars våld mot tjejer. 



Kanske tänker vissa att mäns våld mot kvinnor är ett större problem än att vi kan motverka det med lokala insatser. Beslut på nationell nivå är nödvändiga för att motverka våldet, men beslut i riksdagen kommer inte förändra de attityder som är roten till problemet. Det kan däremot våldspreventiva insatser för barn och unga göra.

Vi vill därför uppmana våra kommunpolitiker i Katrineholm och Vingåker att lyfta frågan om våldsprevention för barn och unga. Hur kan vi i våra kommuner motverka våldets uppkomst, och på så vis rädda såväl barn som vuxna från våld? Vi behöver konkreta åtgärder, vilka kan följas upp och mätas. Vi på Kvinno- och Tjejjouren Miranda är gärna del av ett sådant samtal, och bidrar med den erfarenhet och kunskap vi besitter. 

Vi måste agera nu! Miranda står redo att växla upp – är ni med oss? 

Emelie Trolin
Verksamhetsansvarig Kvinno- och Tjejjouren Miranda