Majoriteten sparar på skolan – det gör inte vi i KD

Debatt 30 november 2022 20:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Politiker ska använda skattepengar på bästa möjliga sätt. Enligt lag och löften ska vi upprätthålla likvärdig skola, vård och omsorg.

I valet 2022 minskade Socialdemokraterna med över sex procent. S valde att samarbeta igen med Moderaterna. Det samarbetet har pågått sen 2010. Har det blivit bättre i Katrineholm med den solida makten S och M tycker du?

Vem är politiker till för? Vem kan ställa krav på politiker när inte målen uppnås? Vad sa vi politiker under valet och vad lovade vi? 

 

Förtroendeuppdraget att vara politiker ska inte vara ett jobb utan just ett förtroende-uppdrag. Att inte fastna i politiken och bli beroende av en inkomst är en del av förtroendet. Den ”fällan” kan man lätt ramla i. Ingen utbildning eller erfarenhet krävs. Däremot krävs det att du lyssnar till befolkningen och deras behov. Annars kan det leda till att du inte blir omvald. 

År 2023 och 2024 kommer enligt alla prognoser bli riktigt kärva år för landet Sverige. Det är nu kommuner och regioner prövas om det finns en beredskap för sämre tider. Att spara skattepengar i bankvalvet för sämre tider är helt avgörande för en kommun & region. Regeringen har i praktiken ”dopat” kommuner och regioner med extra mycket pengar sen pandemin inträffade. Katrineholms resultat pekar i år 2022 på plus 142 miljoner kronor!

 

Budgetprognosen för 2023 och 2024 lutar åt tuffa ekonomiska tider. Då är det bra att ha pengar i reserv. Katrineholm har avsatta medel (i sin kassakista) på 146,3 miljoner kronor (31/8-22). De pengarna är uppdelade i tre konton: RUR (resultatutjämningsreserven) 83,6 miljoer kronor, tillväxtfrämjande medel cirka 35 miljoner kronor och sist integrationsfonden med cirka 27 miljoner kronor. Dock har cirka 7 miljoner kronor reserverats för satsningar.

Delar av pengarna kommer från statliga bidrag & utjämning. Och på grund av detta så har det blivit större överskott ett antal år.

 

KD har i sin budget 2023 valt att använda pengar från kommunens RUR reserv för att inte minska verksamheten på skola, vård och omsorg. Majoriteten S och M sparar pengar på skolan i sin budget. Vi tycker att det är dags att få till mindre förskolegrupper och skolklasser för att lyckas bättre med bra arbetsmiljö för elever och lärare, och ett bättre skolresultat. Det man sår får man skörda.

KD lämnade mellan 60-70 olika förslag i sin budget på förbättringar i kommunen. Vi blev naturligtvis nedröstade av S och M i vanlig ordning. Vi i KD tror att ”Tillsammans gör vi varandra bättre”. Hoppas att vi får uppleva det någon gång i Katrineholms fullmäktige.

 

Joha Frondelius (KD)
Alexander Forss (KD)
Marian Loley (KD)
Dag Dunås (KD)
John G Ogenholt (KD)
Johanna Hellberg (KD)


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa