Moderaternas extrema motstånd mot vindkraft riskerar att bromsa den svenska energiomställningen. Partiet säger nästintill kategoriskt nej till vindkraftsprojekt som tillsammans skulle kunna bidra med mer el än all svensk befintlig kärnkraft. Att vindkraften går fortare att bygga och är betydligt billigare än kärnkraft spelar ingen roll i högerns värld.
Den enda energikälla som på kort sikt har potential att snabbt kunna ge Sveriges gröna industrier den energi de behöver är vindkraften. Vindkraften bär sig ekonomiskt och därför trängs investerare för att få bygga vid de bästa lägena. Detsamma kan inte sägas om den marknadsmässigt ohållbara kärnkraften, för att uttrycka det milt.
M är naturligtvis fullt medvetna om detta. Partiet har inte avsatt ett öre i sin budget för att bygga ny kärnkraft. Det enda som finns där är mikroskopiska satsningar på kärnkraftsforskning, som möjligen kan ge resultat om ett par decennier.
Moderaternas attacker på vindkraften är cynisk och världsfrånvänd. I hela Sverige har partiet i nuläget sagt nej till nästan 60 TWh ny elproduktion. Det motsvarar lite mindre än hälften av Sveriges totala elanvändning per år. Detta tillskott i produktion skulle skapat billigare el till svenska hushåll och företag i närtid.
Det tycks inte finnas gränser för hur motsägelsefull högerns energipolitik kan bli. Man beskriver elpriset som ett av Sveriges största problem, samtidigt ratar man det snabbaste sättet att minska priset. Man pratar sig varm om kärnkraften, men lägger inte ett öre för att bygga den. Man säger sig förespråka en kostnadseffektiv klimatpolitik, men säger gång på gång nej till den billigaste energikällan – vindkraften.
Moderaternas energipolitik är farlig för Sverige. Svenskt näringsliv måste ha billig el för att vara konkurrenskraftigt. Och de måste ha den nu. Kärnkraften är inte bara dyr och farlig, utan tar också orimligt lång tid att bygga. Varken klimatet eller svenska företag kan vänta tjugo år på nyproduktion.
Ingen är förvånad över att Moderaternas försök att lansera sig själva som “högerns miljöparti” floppar. Mer förvånande är dock att man på kuppen sviker några av sina historiskt mest lojala sympatisörer – näringslivet. I stället är det den gröna politiken som ger näringslivet bäst förutsättningar att stärka sin konkurrenskraft i Sverige med billig, förnybar elproduktion.
Lorentz Tovatt (MP)
Riksdagsledamot och energipolitisk talesperson