Lyxfällan nästa för Katrineholm

Katrineholm är en fantastisk stad på många sätt. Det skriver Björn Wahlund (L).

Katrineholm är en fantastisk stad på många sätt. Det skriver Björn Wahlund (L).

Foto: Henrik Wising

Debatt2022-06-09 21:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Katrineholm är en fantastisk stad på många sätt. Vacker natur, bra pendlingsmöjligheter och nära till allt. Men den brottats med låga skolresultat, hög arbetslöshet, behov av förbättrade arbetsvillkor inom vård och omsorg med mera. 

Vi Liberaler har i många år i samband med våra förslag till budget lagt mer resurser på skola, vård och omsorg genom en annan ekonomisk prioritering än majoriteten. Detta genom att i större utsträckning använda privata utförare inom området service och teknik samt en rationalisering av kommunledningsförvaltningen.

Nu har planeringen för 2023 påbörjats genom att majoriteten gått ut med budgetdirektivet det vill säga de ekonomiska förutsättningarna för förvaltningarna och även redovisat en komplett resultaträkning där både intäkter och kostnader redovisas. 

Beräknat ekonomiskt resultat för 20023 visar på en extremt tuff ekonomisk situation trots förslag på stora besparingar på skolan. Skolan som sett till elevresultaten och elevhälsa skulle behöva mer resurser.

Hur har det blivit så här? Svaret finner vi i en mängd stora och kostsamma investeringar. Kommunens önsketänkande om att en större befolkning och fler i jobb skulle öka på skatteintäkterna därigenom täcka upp för ökade amorteringar, hyror och räntor har inte slagit in. Investeringar där vi har sagt nej till de flesta just med argumentet att det kommer kosta mycket i form hyror, räntor och amorteringar. 

Ett logistikcentrum som är starkt underutnyttjad och skapat få arbetstillfällen, ett parkeringshus som står näst intill oanvänt, en ishall, nya skolor, nya idrottshallar, stora gatuinvesteringar, äldreboenden – de flesta av dessa investeringar betalas idag genom hyra till kommunens två fastighetsbolag. 2023 kommer kommunens hyreskostnader att fördubblas jämfört med 2022 samtidigt som skatteintäkter troligtvis inte når de önskade nivåerna. 

Den nuvarande majoriteten har inte varit ödmjuk inför de risker som vi Liberaler i flera år flaggat för. När fördubblade hyreskostnader på grund av mer eller mindre nödvändiga investeringar omöjliggör satsningar på barn och unga eller för den delen satsningar på schyssta arbetsscheman för personalen inom vård och omsorg.

Katrineholm behöver ett nytt styre med ett starkt Liberalt parti som garant för ett fullt fokus på kommunens kärnverksamheter - skola, vård och omsorg!

Björn Wahlund
Gruppledare och första namn på Liberalernas kommunlista i Katrineholm