Liberalerna vill sänka elskatten

Många svenskar har fått höga elräkningar. Därför bör elskatten sänkas, anser Liberalerna.
Många svenskar har fått höga elräkningar. Därför bör elskatten sänkas, anser Liberalerna.

Debatt 13 januari 2022 21:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Driv inte folk från hus och hem! Elpriserna skenar vilket märks tydligt på elräkningen för december som nu har landat i våra brevlådor. Flera av mina grannar har fått räkningar på över 6 500 kronor, tre gånger högre än för något år sedan. För bara två år sedan var situationen annorlunda när ytterligare två kärnkraftsreaktorer var i drift. 

Nu märker vi av resultatet av nedstängningen i stora delar av Sverige. Prisskillnaden för villaägare i Katrineholm och Umeå kan vid dagens prisnivåer skilja flera tusen kronor. Detta innebär att man behöver ta från sin buffert eller kraftigt skära ner på de dagliga inköpen för exempelvis mat för att klara elräkningarna de kommande månaderna. Det är inte rimligt, därför vill Liberalerna sänka energiskatten på el.

Hushållsanvändandet av el är straffbeskattad i Sverige. Trots att den i det närmaste varit fossilfri sedan kärnkraftens utbyggnad i början av 1980-talet. Som princip bör vi inte punktbeskatta el, särskilt inte i ett läge där takten i elektrifieringen behöver öka för att vi ska klara klimatomställningen. I dag är det inget ovanligt att hushåll betalar 10 000 kronor om året i straffskatt för el. 

Hushållen och småföretagarna tar kostnadssmällen. Hushållens beskattning har höjts vid ett antal tillfällen för att finansiera politiska reformer på energiområdet. Över tid har kostnader systematiskt flyttats till hushållen och servicesektorn, senast i samband med energiöverenskommelsen 2016 (som Liberalerna inte stod bakom). Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna höljde då punktskatten med 4,2 öre/kilowattimme (kWh) i två steg, 1 juli 2017 och 1 januari 2019.

Liberalerna vill se en successiv halvering av elbeskattningen. Därför föreslår vi redan nu att elskatten sänks med 5 öre/kWh (6,25 öre inklusive moms).

 

Björn Wahlund
Liberalerna Katrineholm


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa