Låt näringslivet betala för Eskilstunas kongresscenter

Det är inte motiverat av Eskilstuna kommun att lägga 700 miljoner kronor på ett kongresscenter, Kenth Reinelius från Medborgerlig samling.

Det är inte motiverat av Eskilstuna kommun att lägga 700 miljoner kronor på ett kongresscenter, Kenth Reinelius från Medborgerlig samling.

Foto: White arkitekter

Debatt2021-11-14 21:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett kombinerat kulturhus och kongresscenter har varit en dröm för Eskilstunas politiska majoritet under många år och nu ser den ut att besannas. Tidigare har det från politiskt håll låtit som att näringslivet ska stå för investeringarna för projektet men det verkar nu förändrats. 

Den politiska majoriteten är beredda att investera minst 700 miljoner i projektet plus upp till 30 miljoner i årliga hyror. Med tanke på att sådana här offentligt finansierade mastodontprojekt oftast blir dyrare än planerat skulle det inte förvåna om investeringsbeloppet närmar sig miljarden och hyreskostnaden överstiger 40 miljoner per år. I den fördjupade förstudien som ligger till grund för beslutet räknar man med ökade skatteintäkter på 60 miljoner årligen. Sådana uppskattningar är extremt osäkra och riskerar att bli väsentligt lägre än förväntat.

Västerås har haft ett kongresscenter som nu ska läggas ner. Det var helt finansierat av näringslivet men där har man gjort bedömningen att efter pandemin kommer betydligt fler möten än tidigare ske digitalt och då finns det inte tillräckliga ekonomiska framtidsutsikter för kongresscentret. Västerås kommun fick frågan att gå in med kommunala medel och stötta verksamheten men tackade nej. 

Västerås är en större stad än Eskilstuna med ungefär samma geografiska förutsättningar och om en sådan verksamhet inte bär sig där så kommer det sannolikt inte göra det i Eskilstuna.

Nu vet vi inte hur kommunen ska finansiera kalaset men då man har kraftiga sparbeting på flera välfärdsområden så lär man behöva låna upp lejonparten av pengarna och skuldsätta sig ännu mer än tidigare. Eftersom räntorna förväntas börja stiga snart så kommer lånekostnaderna öka och det överskott man förväntar sig riskerar bli ett årligt löpande underskott i stället. Är det verkligen värt att satsa skattebetalarnas pengar på ett så synnerligen riskabelt projekt?

Detta vansinnesprojekt riskerar bli ett praktfullt monument över Janssons (S) och Puustinens (M) politiska gärning som Eskilstunaborna får betala dyra pengar för under decennier framöver. Låt privata företag starta ett kongresscenter och stå för den ekonomiska risken, men låt bli att skuldsätta medborgarna än mer. Det är de som får betala för alla vidlyftiga projekt som kommunens politiker hittar på.

Om mindre än ett år är det val, då har Eskilstunaborna möjlighet att välja en ny inriktning för kommunens verksamhet och ekonomiska förvaltning som kommer gynna Eskilstunas framtid.

Kenth Reinelius
Vice ordförande, Medborgerlig Samling Södermanland